Életveszélyes gombafajokra hívta fel a figyelmet a WHO

Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra -
gomba WHO gombás megbetegedés Cryptococcus neoformans Candida auris
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet 19 olyan gombafajra, amelyek szakértők szerint elterjedtségük, ellenállóképességük és veszélyességük miatt fenyegetést jelenthetnek a közegészségügyre.

A WHO - amelynek van hasonló listája a vírusokról és baktériumokról is - most először készítette el a legsúlyosabb gombás megbetegedéseket okozó fajok listáját. Kedden Genfben közölték: alaposabban kellene kutatni ezeket az eddig elhanyagolt patogéneket a védekezési, gyógyítási lehetőségek kifejlesztése érdekében. Most még az általuk jelzett fenyegetés súlyát is nehéz megítélni a hiányzó adatok miatt. A gombás megbetegedések eddig kevés figyelmet kaptak, annak ellenére, hogy egyesek számára életveszélyesek lehetnek.

A WHO egyebek között a Candida auris nevű gombát említette, ami sokféle hatóanyaggal szemben ellenálló. A gombát 2009-ben fedezték fel Japánban, és azóta több mint ötven országban terjedt el. A Candida auris kórházban fekvő, legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, sokszor halálos megbetegedést okozhat.

Candida auris Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra


Az Egészségügyi Világszervezet rámutatott: a legtöbb gombafertőzés kimutatására nincs gyors, széles körben hozzáférhető, érzékeny diagnosztikai eszköz. A gombás megbetegedéseket sokszor csak későn ismerik fel, és nem gyógyíthatók hagyományos gyógyszerekkel. A gombás fertőzések terjedését a globális felmelegedés, valamint a nemzetközi kereskedelem és mobilitás is segíti. A gombák ellenállóképességének növekedése részben a mezőgazdaságban használt gombaölők elterjedésével magyarázható.

A WHO felszólította a nemzetközi közösséget és a tudományos intézményeket, hogy építsék ki a diagnózishoz és a megfigyeléshez szükséges infrastruktúrát, fordítsanak többet a kutatásra és a fejlesztésre, illetve a megelőzéshez szükséges információk terjesztésére.

A szakosított ENSZ-szervezet három csoportba (kritikus, magas és közepes prioritású) osztotta a 19 veszélyes gombafajt. A kritikus kategóriába négy olyan fajt soroltak, amely életveszélyessé válhat a legyengült immunrendszerű páciensek számára, így azonnali figyelmet érdemel. Ilyen a Cryptococcus neoformans, amely agyhártyagyulladáshoz vezethet, a Candida auris, amely egyebek között a központi idegrendszert, a szerveket, a csontokat és a szemet támadja meg, az Aspergillus fumigatus, amely a tüdőre jelent nagy veszélyt, illetve a Candida albicans. Utóbbi széles körben elterjedt, és a száj, a garat, a genitáliák, illetve a bélrendszer nyálkahártyáját támadja.
A magas prioritású kategóriába került számos candidafaj, illetve a fekete gombát is tartalmazó fejespenészfélék rendjének több tagja. A fekete gomba Indiában okozott súlyos megbetegedéseket a koronavírus-világjárvány tetőpontján. A közepes prioritású kategória például a Coccidioides spp és Cryptococcus gattii fajokat tartalmazza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.