2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Fiatalokat célzott meg reklámjaival, ezért több mint 10 ezer ember perelte be az e-cigit gyártó céget

e-cigaretta Juul per
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elektromos cigarettát gyártó Juul amerikai cég kedden bejelentette, hogy peren kívüli megállapodást kötött a 10 ezer ember által kezdeményezett, több mint ötezer panaszos ügyben, miután a vállalatot azzal vádolták meg, hogy a tizenéveseket célozta meg marketingkampányában, és nekik árulta a társaság termékeit.

"A Juul Labs megállapodott a panaszosokkal" - közölte a vállalat szűkszavú közleményében, de további részleteket nem árult el. A megállapodás pénzügyi végrehajtását részvénykibocsátással biztosítják - tette hozzá a cég. A vállalat aláhúzta: a megállapodás az egész világra vonatkozik, és minden, a Juul Labs vezetőivel és munkatársaival szembeni panaszosra kiterjed, akiket egy kaliforniai bíróságon perközösségben képviseltek. Egyes jogi panaszokat a fogyasztók szervezetében okozott károsodások miatt nyújtottak be, másokat fogyasztói csoportos kereset részeként, megint másokat kormányzati szervek és őslakos közösségek kezdeményeztek.

A céggel szemben rengeteg panasz érkezett, és az amerikai egészségügyi hatóságok döntésével is szembe kell néznie, amely júniusban megtiltotta az elektromos cigaretták árusítását az Egyesült Államokban, bár ezt a döntést ideiglenesen hatályon kívül helyezte egy washingtoni fellebbviteli bíróság.

A Juul nemrégiben leépítésekkel is járó átszervezési tervet jelentett be, és csak alaptőkeemelésnek köszönhetően kerülheti el a csődöt. Az amerikai vállalat emlékeztetett: az "elmúlt évben 37 állammal és területtel kötött megállapodást", és gondoskodik arról, hogy folytassa a "párbeszédet minden kulcsfontosságú szereplővel a folyamatban lévő jogi viták megoldása érdekében".

Az elmúlt hónapokban több megállapodás aláírását is bejelentették: szeptemberben az Egyesült Államok 34 államával és területével kötöttek egyezményt 438,5 millió dolláros (173 milliárd forintos) kártérítésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.