Egészen meglepő: Ilyen hatással van a szerelem az immunrendszerre

immunrendszer szerelem hatásai szerelem magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok, akik kiegyensúlyozott párkapcsolatban élnek, azok a szerelem mámoros érzésén túl fizikailag és szellemileg is sokkal egészségesebbek.

Azoknak, akik szerető és boldog párkapcsolatban élnek, általában a vérnyomásuk is alacsonyabb. Kutatások bizonyítják, hogy a szinglik sokkal inkább küzdhetnek magas vérnyomással, mint párkapcsolatban élő társaik.

A Stony Brook egyetem kutatásaiban olyan emberek agyát vizsgálták, akik 21 év házasság után is azt állították, hogy még mindig ugyanolyan intenzíven szeretik a párjukat, mint az első néhány évben. A vizsgálat során a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az agyukban aktívabb a fájdalom csillapításáért felelős terület.

A szerelem bizonyítottan erősíti az immunrendszert. A szakemberek szerint a pozitív érzelmeket átélt személyek ritkábban kapják el a különböző betegségeket, mint azok, akik rosszkedvűek és depresszióra hajlamosak. A szerelmeseknek még a sebeik is gyorsabban gyógyulnak, mivel a szervezetük több oxitocint termel. A kutatások szerint a boldog házasságban élők sokkal ritkábban lesznek szívbetegek. Utána jönnek az elváltak, a szinglik és a legutolsók a sorban az özvegyek.

A szerelem bizonyítottan erősíti az immunrendszert Forrás: Shutterstock/Ivanko80

Tudományosan bizonyított tény, hogy a szerelmesek és a boldog párkapcsolatban élők tovább élnek. A magány hatással van az emberek élettartamára. Azoknak, akik nemcsak boldogok, de kiegyensúlyozottak is a párkapcsolatukban és szoros baráti kötelékekkel rendelkeznek, azok az emberek ritkábban fáznak meg, a törődő és szerető szülők gyermekei pedig felnőttkorukban ellenállóbbak lesznek a különféle betegségekkel szemben.

A szeretet tehát az egyik leghatékonyabb és legfontosabb gyógyír a világon.

A szerelem élénkítő hatását már az orvostudomány is felfedezte, így az utóbbi időben egyre alaposabb kutatásoknak vetették alá a szerelem egészségre gyakorolt hatását. A kutatások kitértek a psziché hormon- és immunrendszerre gyakorolt hatására is.

A szív a szerelem jelképe - számos tudományos kutatás igazolta már a szerelem jótékony hatását a szívre. A szerelmes embereket kevésbé érinti az érelmeszesedés problémája, és a harmonikus kapcsolat kifejezetten segít megelőzni az elmeszesedést.

Az is bizonyított tény, hogy egy infarktus után a biztos érzelmi hátteret adó kapcsolatban élő pácienseknek feleannyi esélyük van egy újabb infarktusra, mint szingli társaiknak. Ebben a boldogságtól átitatott kapcsolatban a szervezetünk boldogsághormonokat termel és csökkenti a szívre káros stresszhormonok szintjét. Ezeken kívül a nehézségekkel is könnyedébben boldogulunk, és a hétköznapjaikban sokkal egészségtudatosabbak azok, akik felelősséget éreznek szeretteik iránt.

Nem mehetünk el a szerelemnek az egyik legalapvetőbb hatása mellett sem, hiszen a szerelem megnyugtat, kikapcsol, jobban alszunk tőle, elfeledteti velünk azokat a dolgokat, amiken esetlegesen fölöslegesen bosszankodnánk, leépíti a stresszhormonokat, elhozza a belső nyugalmat. A szerelem fiatalító hatásáról sem feledkezhetünk meg: kutatások bizonyítják, hogy a magányos embereknél kétszer akkora az Alzheimer-kór kockázata, és nagyobb az esélyük arra, hogy korábban halnak meg, mint szerető kapcsolatban élő társaik.

A szerelem megnyugtat, kikapcsol, jobban alszunk tőle Forrás: Shutterstock/Mikhail_Kayl

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.