Idős házaspár hunyt el egy végzetes ételrendelés miatt

mérgezés fugu gömbhal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gömbhal, vagy más néven fugu a világ egyik legismertebb és legveszélyesebb halának számít, mely sajnálatos módon már számos alkalommal okozott emberi tragédiát.

Legutóbb egy maláj házaspár, Ng Chuan Sing és felesége, Lim Siew Guan vesztették életüket, miután elfogyasztották a mérgező gömbhalból készült ebédjüket.

A gömbhal, vagy más néven fugu a világ egyik legismertebb és legveszélyesebb halának számít Forrás: Shutterstock

A nyolcvanas éveik elején járó nyugdíjasok az interneten, egy online kereskedőtől vásárolták a halakat, nem tudva, hogy azok mérgezőek. Március végén szállították ki nekik az árut, ám csak április elején fogyasztották el azt.

Az ebéd után a házaspárnál szinte azonnal jelentkeztek a mérgezés tünetei, köztük légzési nehézségek és hidegrázás. A párt sürgősen a helyi kórházba szállították, ahol az intenzív osztályra kerültek.

Guan asszony sajnálatos módon még aznap este életét vesztette, míg férje nyolc nap kóma után, múlt szombaton halt meg. A gömbhalmérgezés tünetei, mint a zsibbadás, száj körüli bizsergő érzés, hányinger és hányás akár már 20 perccel a fogyasztás után jelentkezhet. Súlyosabb esetben bénulás, eszméletvesztés, fulladás és halál is bekövetkezhet.

A pár lánya, Ng Ai Lee a szülei otthonában tartott sajtótájékoztató keretében arra kérte a maláj törvényhozókat, hogy szigorítsanak a törvényeken annak érdekében, hogy a hasonló tragédiák elkerülhetőek legyenek. Malajzia vizeiben legalább harminc gömbhalfaj él, és a helyi törvények már most tiltják a mérgező és ártalmas élelmiszerek, köztük a gömbhalhús árusítását, mely pénzbírsággal és akár börtönbüntetéssel is sújtható.

A cikk folytatását a Mindmegette oldalán találod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.