méhnyálkahártya nőgyógyász endometriózis
Az endometriózis a közhiedelemmel szemben nem csak a fiatalok betegsége, bármely életkorban jelentkezhet a termékeny nőknél. Sokan még csak nem is sejtik, hogy ez a betegség okozhatja a menstruációs görcsöket. A fájdalmakat a menzesz velejárójának tekintik, így nem fordulnak orvoshoz.

Az endometriózis leggyakoribb tünete a menstruációt megelőző, illetve az alatt jelentkező fájdalom, de előfordulhat a szexuális élet közben is hüvelyi vagy hasi fájdalom. Fájdalmas lehet a mensturáció előtti időszakban a széklet- és vizeletürítés, valamint rendellenes vérzések is előfordulhatnak a ciklus második felében. Komoly figyelmeztető jel maga a meddőség, de számtalan egyéb panaszt is fel lehet sorolni, például fogyás, hányás, étvágytalanság, vérköpés. A főorvos hangsúlyozta, az endometriózis diagnózisának felállítása hosszadalmas folyamat. Nagyon sok nő tévesen úgy véli, hogy a menstruáció eleve fájdalommal jár, és emiatt nem is keresi fel a nőgyógyászt, holott előfordulhat, hogy endometriózis okozza a panaszokat. Ha valakinél a fenti tünetek rendszeresen előfordulnak, érdemes szakorvoshoz fordulni.

Az endometriózis nem a fiatalok betegsége Forrás: Shutterstock

Az endometriózist általában laparoszkópia segítségével kezelik. A kulcslyuksebészet által hatékonyan és könnyen eltávolíthatók azok az endometriotikus szövetek, amelyek a méhen kívül helyezkednek el, és fájdalmas panaszokat okoznak. A műtétet – egyedi esettől függően – gyógyszeres terápiák egészíthetik ki, amelyek jellemzően 3-6 hónapos, hosszabb távú kezelések. Az endometriózis a műtét után is folyamatos utánkövetést igényel, mivel évente 10%-kal növekszik a kiújulás esélye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.