Ezek a foglalkozások növelhetik a petefészekrák kialakulásának kockázatát

Forrás: Shutterstock/ Drazen Zigic -
hintőpor petefészekrák kialakulás szakmák szépségszalon hidrogén
Tanulmányt készítettek arról, melyek azok a szakmák, amelyek végzése esetén nagyobb az esély a petefészekrák kialakulására.

Kutatásokat végeztek arra vonatkozóan, hogy melyek azok a női szakmák, amelyek veszélyesebbek az egészségre nézve, és növelhetik a petefészekrák kialakulásának esélyét. Azt találták, hogy azokban a szakmákban, amelyekben különböző kemikáliákkal, vegyi anyagokkal dolgoznak a nők (hintőpor, fehérítő, festék és spray) ez a veszély nagyobb. A tanulmány szerint a fodrászatokban, borbélyüzletekben és a szépségszalonban dolgozóknál nagyobb eséllyel alakulhat ki ez a rákos megbetegedés, mint az átlagos nőknél.

Forrás: Shutterstock/ Drazen Zigic

Íme, az átlagosnál magasabb kockázattal járó munkakörök listája:

  1. Fodrász
  2. Borbély
  3. Kozmetikus
  4. Építőipari munkás
  5. Könyvelő
  6. Ruhakészítő vagy hímző
  7. Értékesítő vagy kiskereskedelmi dolgozó

A fodrászok állnak a első helyen, hiszen ők azok, akik munkájuk során rengeteg vegyi anyagnak vannak kitéve. A tanulmány során 491 nőt vizsgáltak meg, akiknél Montréalban 2010 és 2016 között petefészekrákot diagnosztizáltak. Eredményeiket, foglalkozásukat, általános egészségi állapotukat és kórtörténetüket pedig összehasonlították 897 olyan nő adataival, akik nem lettek rákosak.

Az aggodalmat okozó vegyi anyagok között fellelhető a hidrogén-peroxid, a poliészter szálak, a formaldehid, a hajtógázok és a benzin. A vegyi anyagok megtapadnak a DNS-en, vagy azzal reakcióba lépve indíthatnak el káros folyamatokat a szervezetben - írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.