Komoly fertőzéseket is elkaphatsz, ha a tengerben úszol

Forrás: MTI/Jászai Csaba -
betegség strand tenger szennyvíz fertőzés
A tengerben történő úszás fizikai és mentális értelemben is kétségkívül jó hatással van az egészségre, ám csak akkor, ha a víz, amelybe belemegyünk tiszta és nem fertőzött. Az Express arról ír, hogy vizsgálatok szerint az Egyesült Királyság egyes strandjain a víz szennyezett, amelytől komoly betegségeket is összeszedhetünk. Ez persze szinte bármelyik tengerre igaz lehet, így akárhol nyaralunk, fontos, hogy ha gyanús tüneteink vannak, forduljunk orvoshoz. 

Dr. Deborah Lee, a Dr Fox Online Pharmacy munkatársa a lapnak elmondta, a tengerek az esővíztől és a beléjük eresztett szennyvíztől, állati ürüléktől, mezőgazdasági hulladéktól olyan kórokozókkal fertőződnek meg, amelyek az emberi szervezetet is megtámadják.

Strand az Adriai-tenger partján, Sibenik közelében Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az orvos azt is elmondta, melyek a leggyakoribb betegségek, amelyeknek ki vagyunk téve ilyenkor. Ezek a gyomorfertőzés, a hepatitis, az agyhártyagyulladás, de előfordulhatnak légúti problémák és gyakoriak a bőr-és szemfertőzések is.

A tünetek az úszás után néhány órával már jelentkezhetnek, de bizonyos esetekben pár nap is eltelhet.

Nyaralás közben nem csupán a tengervíztől, de sok más egyébtől is megbetegedhetünk. A leggyakoribb nyári fertőzésekről ebben a cikkünkben írtunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.