Ha piros vagy lila foltokat észlelsz a tenyereden, azonnal fordulj orvoshoz: akár halálos is lehet

Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/keze-is-arulkodhat-a-pajzsmirigye-allapotarol -
folt szívbetegség endokarditisz tenyér
A szívbelhártya-gyulladás, azaz az infektív endokarditisz a szív belső felszínét alkotó endokardiumnak a kórokozók által okozott gyulladásos elváltozása. Az akár végzetes fertőzést általában a vérbe jutó baktériumok okozzák. A tünetek közé tartozik az éjszakai izzadás, lábdagadás, illetve a piros vagy lila foltok a tenyéren. 

Bár a szív általában jól védett a fertőzésekkel szemben, előfordulhat, hogy a baktériumok könnyebben megkerülik az immunrendszert azoknál az embereknél, akiknek:

  • mesterséges szívbillentyűvel élnek
  • veleszületett szívbetegségük van
  • hipertrófiás kardiomiopátiával küzdenek – amikor a szívizomsejtek megnagyobbodtak és a szívkamrák falai megvastagodnak
  • sérült szívbillentyűkkel élnek
  • korábban volt endokarditiszük.
Ha piros vagy lila foltokat észlelsz a tenyereden, azonnal fordulj orvoshoz: akár halálos is lehet Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/keze-is-arulkodhat-a-pajzsmirigye-allapotarol

Az endokarditisz kezdeti tünetei hasonlóak az influenzához: magas láz, hidegrázás, fejfájás, ízületi és izomfájdalmak. Kezelés nélkül a fertőzés károsítja a szívbillentyűket, és megzavarja a vér normális áramlását a szíven keresztül - írja a Mirror.

Ha piros vagy lila foltokat észlelünk a tenyerünkön, akkor érdemes felkeresni a háziorvost. Az endokarditisz nagyon ritkán fordul elő egészséges szívű embereknél, de a tünetek néha hirtelen kezdődnek és súlyosak – egyes esetekben akár végzetes is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.