Vajat együnk, margarint vagy egyiket sem? A szakértő érdekes alternatívát ajánl

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Yelenayemchuk -
feldolgozás pálmaolaj vaj margarin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az, hogy a vaj, vagy a margarin-e a jobb hosszú ideje vita tárgya. Most szakértők mondták el az álláspontjaikat erről. 

Hosszú ideje folyik a margarin és a vaj közötti harc. A kérdés az, hogy vajon melyik tesz jobbat a szervezetünknek. Dr. Sarah Berry és Jonathan Wolf, egy táplálkozástudományi platform szakértői először azt vizsgálták, hogyan készül a vaj és a margarin, és hogy a feldolgozás nagyon különböző módon változtatja meg a termékek molekuláit és kémiai összetételét.

Vaj vagy margarin? Forrás: Getty Images/iStockphoto/Yelenayemchuk

A margarint először 1869-ben hozták létre, amikor Franciaország háborúban állt, és Napóleon olcsó módokat keresett csapatai élelmezésére. Egy Hippolyte Mège-Mouriès nevű ember állati zsírt és tejet használt az első margarin elkészítéséhez. Ezt a folyamatot hidrogénezésnek nevezik, és ez az egyik oka annak, hogy az emberek kevésbé tartják egészségesnek a margarint, mivel ez a folyamat transzzsírokkat visz a termékbe, amelyek károsak az egészségünkre, növelik a rossz koleszterin szintjét. Mára azonban már nem így készülnek a margarinok, Magyarországon ráadásul rendeletben szabályozzák a transz-zsírsavak határértékét.

Más dolog is zavarja azonban a fogyasztókat a margarinban: a pálmaolaj.

Ennek a híre egyrészt a fenntarthatósági kérdések miatt is rossz, de a másik probléma, hogy a pálmaolaj kis mennyiségben szabad palmitinsavat is tartalmaz, amit komolyabb betegségek kialakulásával hozták összefüggésbe. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatok nem egyértelműek: az egyik tanulmányban összefüggést találtak a palmitinolaj és a mellrák fokozott kockázata között, egy másikban viszont nem.

A vaj abban az esetben, ha nem fogyasztunk belőle sokat, nagyon csekély hatással van az egészségi állapotunkra. Ha csak a reggeli szendvicsünkre kenve fogyasztjuk, nem valószínű, hogy bármilyen jelentős, hosszú távú kedvezőtlen hatással lesz ránk.

Tehát vajat együnk vagy margarint?

A témával kapcsolatos elegendő, alapos tanulmányok hiányában nehéz kijelenteni, hogy melyik a legjobb az emberi egészség számára hosszú távon. Jonathan Wolf azonban egy érdekes alternatívát kínál: az extra szűz olívaolajat.

"Szerintem az extra szűz olívaolaj kétségtelenül a legegészségesebb zsír vagy olaj, amit bárki fogyaszthat" – mondta, ám nem mindenki képes lemondani arról a krémes textúráról, ami a margarin vagy a vaj jellemzője.

Dr. Sarah Berry a vajra szavaz: "A krémes állaga és a gazdagsága miatt a vajat választom. Ha magas lenne a koleszterinszintem, valószínűleg csak a reggeli pirítósomra kerülne egy kicsi, de kerülném a használatát a főzések során. Szóval azt gondolom, hogy kis mennyiségben a vaj rendben van, de ugyanakkor a főzéshez más olajokat kellene használnunk akkor, ha nincs feltétlenül szükségünk a vaj krémes állagára."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.