Bármilyen meglepő, ezek a tünetek depresszióra utalhatnak

Forrás: Shutterstock -
testi tünet depresszió kimerültség REMOTIV2023
Az emberi test és lélek szorosan összefonódik, és a depresszió nem csupán a lelkiállapotra gyakorolhat hatást. Gyakran előfordul, hogy a depresszió olyan testi tüneteket produkál, amelyek nem mindig egyértelműek, és könnyen összekeverhetők más egészségügyi problémákkal. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a depresszió leggyakrabban előforduló testi jeleit.

Mi a depresszió?

A depresszió olyan mentális betegség, amely legalább egyszer szinte minden embert utolér élete során. Ez persze nem meglepő, hiszen amikor túl nagy a nyomás, és összegyűlnek a fellegek a fejünk felett, akkor bizony nehéz pozitívnak és kitartónak lenni, és olykor kicsúszik a lábunk alól a talaj.

Mik a tünetei?

Ha folyamatosan lehangoltak és rosszkedvűek vagyunk, semmi sem villanyoz fel minket igazán, akkor érdemes önvizsgálatot tartani. Intő jel továbbá, ha semmi kedvünk kimozdulni otthonról, nem vágyunk más emberek társaságára – olyanokéra sem, akikkel korábban szívesen töltöttünk időt. Alapvetően negatívan látjuk a mindennapokat, és nehezen vagy egyáltalán nem vesszük észre a pozitív lehetőségeket magunk körül. Ha ez az állapot tartósan, legalább két hétig fennáll, akkor mindenképp gyanakodni kell, hogy nem egy múló lehangoltság vett erőt rajtunk.

Bármilyen meglepő: ezek a tünetek depresszióra utalhatnak Forrás: Shutterstock

Testi tünetek:

Testi tünetek:

Fáradtság és kimerültség

Az egyik leggyakoribb testi tünet a fáradtság és a kimerültség érzése. Depresszió esetén a szervezet energiaszintje lecsökkenhet, ami a mindennapi tevékenységek elvégzését is megnehezíti. Az állandó fáradtság csökkentheti az életminőséget, és tovább súlyosbíthatja az érzelmi állapotot.

Alvászavarok

A depresszióhoz gyakran társulnak alvásproblémák. Többeknél előfordul, hogy nehezen tudnak elaludni, majd az éjszaka folyamán többször felébrednek, vagy ennek ellenkezője is történhet, amikor valaki állandóan álmosnak érzi magát és megnő az alvásigénye.

Testsúlyváltozás

Depresszió hatására változhat az étvágy és a testsúly is. Néhány ember étvágya jelentősen csökken, ami miatt veszíthet a súlyából, míg mások állandóan éhesnek érzik magukat, ami jelentős súlygyarapodáshoz vezethet.

Emésztési problémák

A depresszió befolyásolhatja az emésztőrendszer működését is, például székrekedést, hasmenést vagy hasi fájdalmakat okozhat.

A depresszió olyan állapot, amely legalább egyszer szinte minden embert utolér élete során Forrás: Shutterstock

Gyengeség

Az energiaszint csökkenése és a kimerültség miatt a depresszióval élők gyakran tapasztalhatnak fizikai és izomgyengeséget.

Testi fájdalmak

A depresszió gyakran testi fájdalmakhoz, például fejfájáshoz, hátfájáshoz vagy izomfájdalmakhoz is vezethet. Ezek a fájdalmak a depresszió következményei lehetnek, és nem feltétlenül más betegségek eredményei.

Fontos megérteni, hogy a depresszió testi és lelki tünetei szorosan összefüggenek egymással. Azok számára, akik depressziós tüneteket tapasztalnak, fontos a megfelelő segítség keresése. Terápia, gyógyszeres kezelés és életmódbeli változtatások egyaránt hozzájárulhatnak a testi és érzelmi tünetek enyhítéséhez. Megfelelő segítséggel lehetőség van a depresszió kezelésére, és a teljes gyógyulás elérésére.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.