Gyakori szemproblémák, amik olyan betegségek jelei lehetnek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Forrás: Pixabay 2015 -
szemszárazság betegség szemprobléma szem
Sok olyan gyakori szemprobléma van, amik miatt általában nem kell aggódni – azonban fontos tudni, hogy mikor utalhatnak egészségügyi problémákra.

Látásunk kulcsfontosságú a mindennapi életben, ezért fontos, hogy tisztában legyünk az esetleges változásokkal. A rendszeres szemvizsgálat, valamint a megfelelő vitaminok és tápanyagok megléte fontos a szem egészségének megőrzéséhez. Van azonban néhány gyakori probléma, amiket jelentéktelennek gondolunk, de akár komolyabb egészségügyi problémákat jelezhetnek.

A szemszárazság

Ha szemszárazságot tapasztalunk, annak oka általában az időjárás változása vagy a légkondicionáló lehet, esetleg az, hogy túl sokáig néztük a képernyőt. Általában ennek megjelenésekor semmi miatt nem kell aggódnunk, fontos azonban megjegyezni, hogy ha új gyógyszeres kezelésbe kezdtünk, és szemszárazságot tapasztalunk, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Szélsőségesebb esetekben a szemek kiszáradása olyan autoimmun betegségek tünete lehet, mint a Sjögren-szindróma, amely esetben a szervezet immunrendszere tévedésből megtámadja a könnytermelő mirigyeit, ami tartós szemszárazsághoz vezet.

Forrás: Pixabay 2015

Csipás szemek

Ha úgy ébredünk fel, hogy csipás a szemünk, az általában teljesen normális, ám allergiás reakció jele is lehet. Ha a pollenre vagy a háziállatok szőrére vagyunk allergiások, az fokozott könnytermelést válthat ki, és ragacsos érzést okozhat. Ha azonban a helyzet súlyosbodik, az más betegség jele lehet.

Ha úgy érzzük, mintha összetapadna a szemünk, az fertőzést jelezhet. Az egyik a kötőhártya-gyulladás, "Ez a rendkívül fertőző állapot, amelyet gyakran baktériumok vagy vírusok okoznak, túlzott könnyezést és váladékozást okozhat, ami összetapadt, nyálkás szemekhez vezethet. Ha folyamatosan tapasztaljuk ezt a problémát, cseréljük le a szem környékén használt sminktermékeket, váltsuk rendszeresen a párnahuzatot, és ne érintsük meg az arcunkat." - mondta a Metrónak a szakértő.

A véres szemek

Egy másik fontos tünet, amelyre figyelni kell, az a véres szemek. Ezt okozhatja fáradtság, allergia, száraz levegő vagy olyan irritáló hatások, mint a füst, de akár olyan komolyabb betegségekre is utalhat, mint a magas vérnyomás, fertőzések vagy akár szemsérülések.

"A megemelkedett vérnyomás megterhelheti az ereket, amitől azok kitágulnak, és jobban kirajzolódnak."

Fontos megjegyezni azt is, hogy ha kontaktlenycsét viselünk, megfelelő oldattal kell tisztítani, és nem szabad az ajánlottnál hosszabb ideig használni. Bár csábító lehet a legtöbbet kihozni belőlük, ez irritációhoz és fertőzéshez vezethet.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.