Figyeljünk oda a tenyerünkre - gyilkos betegségek tünetei jelentkezhetnek a kezünkön

Forrás: Shutterstock -
betegség folt figyelmeztető jel tenyér
A tenyerünkön lévő elváltozások akár komoly betegségek figyelmeztető jelei is lehetnek.

A tenyerünkön, kézfejükön jelentkező elváltozásokat hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, pedig komoly betegségekre hívhatják fel a figyelmünket.

Endokarditisz

Az eendokarditisz a szív belső nyálkahártyájának, az endocardiumnak nevezett ritka és potenciálisan végzetes fertőzése. A súlyos állapotot az okozza, hogy a baktériumok bejutnak a vérbe és eljutnak a szívbe. Az endokarditisz tünetei lassan alakulhatnak ki, és magukban foglalhatják a vörös vagy lila foltok megjelenését a kézfejen vagy a talpon.

Az egyéb figyelmeztető jelek közé tartozik az ízületi- és izomfájdalom, a mellkasi fájdalom, a fáradtság, az influenzaszerű tünetek, az éjszakai izzadás, a légszomj és a lábak vagy a has duzzanata.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Májbetegség

Ha valakinek vörös foltok jellenek meg a tenyerén, az a cirrózis, vagyis májzsugor figyelmeztető jele lehet. Ennek során a máj hegesedik, amelyet hosszú távú májkárosodás okoz . A cirrózist végstádiumú májbetegségnek is nevezik, a korai stádiumokban ugyanis, amikor még a betegség visszafordítható lenne, többnyire semmilyen tünetet nem okoz.

Egyéb tünetei közé tartozik a krónikus fáradtság, rosszullét, étvágytalanság, súly- és izomtömeg-csökkenés, a bőr és a szemfehérje sárgulása.

Pajzsmirigy túlműködés

A tenyér izzadása nem szokatlan jelenség akkor, ha az ember ideges, szorong vagy más okból érzi magát rosszul, de ha ezek nem állnak fent, akkor ez a jelenség a pajzsmirigy túlműködésére is utalhat. Az izzadás az egész testet érintheti, de bizonyos területeken gyakrabban megjelenik, például a tenyér, a hónalj, a talp, az arc, a mellkas és az ágyék.

Szerencsére ez egy gyógyszerrel kezelhető betegség - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.