Komoly betegségeket jelezhet a nyelved

Forrás: Shutterstock -
betegség nyelv tanulmány cukorbetegség
A nyelv vizsgálatát kínai gyógynövénykutatók több mint 2000 éve alkalmazzák, és most a mesterséges intelligencia is alkalmazza betegségek távolról történő diagnosztizálására.

Iraki és ausztrál zakértők tanulmánya szerint a nyelvelemzés az esetek 94 százalékában pontosan diagnosztizálta a beteg egészségügyi állapotát.

A kutatás elvégzéséhez 50 olyan betegségben szenvedő beteget kértek fel, akiknek olyan betegségei voltak, mint például a cukorbetegség vagy a vérszegénység. Képet készítettek a nyelvükről és ezeket a képeket betáplálták egy számítógépbe, amelyet a betegségek kimutatására programoztak fel korábbi tanulmányok alapján. Ez a program képes kimutatni, hogy különböző egészségi állapotok hogyan befolyásolják a nyelv színét, alakját és textúráját.

5 dolog, amit a nyelved elárulhat az egészségedről Forrás: Shutterstock

A tanulmány szerzője, Ali Al-Naji professzor, a Dél-Ausztráliai Egyetemről a következőket mondta:

„A hagyományos orvoslás régóta támogatja ezt a módszert, bebizonyítva, hogy a nyelv színe, alakja és vastagsága felfedi a cukorbetegség, a májproblémák, a keringési és emésztési problémák jeleit. problémák, valamint vér- és szívbetegségek ."

Mit árul el a nyelved az egészségedről?

Míg a nyelv alakjában, színében és textúrájában bekövetkezett változások többsége ártalmatlan, néhány esetben orvosi vizsgálatra és kezelésre van szükség.

1. Sárga nyelv

A sárgás nyelv a cukorbetegség jele lehet. Ennek az az oka, hogy a betegségben szenvedők nyálában magas a cukorszint, ami elősegíti a baktériumok növekedését a nyelven - írja a The Sun.

Ritka esetekben a sárga nyelv máj- vagy epehólyag-problémák jele is lehet, különösen, ha sárgaság lép fel.

2. Lila nyelv

Az Oral Cancer Foundation szerint egyes daganatok, beleértve a nyelvrákot is, sötétvörös vagy lila színt válthatnak ki a száj környékén. Ezek vérezhetnek, és nehezen gyógyulnak.

A nyelvrák egyéb jelei közé tartozik a tartós torokfájás, a nyelési fájdalom és a nyelv feletti fájdalom vagy égő érzés.

Bizarr: ez történik az emberi nyelvvel a halál után

A TikTok nevű videómegosztón is népszerű amerikai boncmester, Gerald Ledford egy követői kérdésre reagálva osztotta meg, mi történik az elhunytak nyelvével, mielőtt a koporsóba kerülnének vagy elhamvasztanák őket.

3. Vörös nyelv

A vörös nyelv a Covid-19 jele lehet .Egy 2022-ben Ukrajnában készült tanulmány 135 Covid-beteg nyelvi képét vizsgálta okostelefon használatával. Az eredmények azt mutatták, hogy az enyhe fertőzéses esetek 64 százaléka halványrózsaszín, a közepesen súlyos esetek 62 százaléka vörös, a súlyos Covid fertőzések feltűnő 99 százalékának pedig sötétvörös a nyelve.

4. Görbe nyelv

Egy tajvani tanulmány szerint az enyhén vörös és görbe kinézetű nyelv szélütés figyelmeztető jele lehet. A 2012-es tanulmányban a kutatók azt mondták, hogy az emberek "nyelveltérést" tapasztalnak a stroke alatt vagy után. Ez akkor fordul elő, ha az agy egy bizonyos részén megszakad a vérkeringés.

Azonban nem minden görbe nyelvű embernek van szélütése, és fordítva.

5. Duzzadt nyelv

A puffadt nyelv gyulladás, más néven glossitis jele lehet. Kiválthatja allergiás reakció, szájszárazság, sérülés vagy táplálkozási hiány, például vérszegénység.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.