Egyszerű módszerrel jelentősen csökkenthető a demencia kialakulásának kockázta

Forrás: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou / Altopress/Frederic Cirou -
betegség D-vitamin demencia kockázat Alzheimer-kór
Egy drogériákban is olcsón beszerezhető vitamin befolyásolhatja a demencia kialakulásánk kockázatát. Egy új tanulmány szerint a vitamin pótlása 40 százalékkal csökkentheti a demencia előfordulását.

A D-vitamin leginkább arról ismert, hogy nyáron a napfénnyel természetes úton jutunk hozzá, ám az őszi és téli hónapokban pótolni kell az egészséges csontok és izmok megőrzése érdekében. Egy új kutatás eredményei szerint azonban nem csak emiatt érdemes szedni.

Mielőtt azonban nyakló nélkül öntenéd magadba a táplálékkiegészítőket, mindenképpen konzultálj az orvosoddal Forrás: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou / Altopress/Frederic Cirou

Egy franciaországi kutatás azt mutatja, hogy az 50 nmol/l alatti D-vitamin szinttel rendelkező egyéneknél közel háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór.

Egy másik, az év elején közzétett tanulmány, amelyben több mint 12 000, demenciától mentes, 70 év feletti önkéntes vett részt, megállapította, hogy a kiegészítők hatékonyan csökkenthetik az állapot kockázatát. Az alanyok több mint harmada (37 százaléka) D-vitamin-kiegészítőket szedett, aminek következtében 40 százalékkal csökkent a csoportban a demencia előfordulása.

Dr. William Grant, a foodforthebrain.org jótékonysági szervezet tanácsadója szerint, az emberek még mindig alábecsülik a D-vitamin előnyeit.

A Gloucestershire Live-nak elmondta : „A kardiometabolikus betegségekre, a rákra, a cukorbetegségre, a fertőző betegségekre és a terhesség kimenetelére vonatkozó összes bizonyíték azt mutatja, hogy a vérben 75 nmol/l feletti D-vitamin-szintre van szükség az egészséghez, és ugyanez igaz az agyra is."


Kora tavasztól koraőszig a napsütés elegendő D-vitaminnak látja el a szervezetet, ám a szakemberek szerint a késő őszi, téli hónapokban mindenképpen szükséges a D-vitamin szedése. Mielőtt azonban nyakló nélkül öntenéd magadba a táplálékkiegészítőket, mindenképpen konzultálj az orvosoddal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.