A demenciával foglalkozó szakértők figyelmeztetnek egy szokásra, amit ők soha nem tennének

Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library -
betegség genetika demencia esti szokás
Ez a bizonyos esti szokás sajnos nagyon gyakori, de az agy egészségével és a demenciával foglalkozó szakértők nem ajánlják, hogy ezt tegyük.

Sok olyan szokásunk van, amelyek nagy hatással lehetnek egészségünkre és jólétünkre. Akár jó, akár rossz tevékenységekről van szó, ezek mind szerepet játszanak majd abban, hogy milyen életminőségben fogunk élni későbbi éveinkben.

A demenciával foglalkozó szakértők elmondták, hogy van egy olyan esti szokás, amely rendkívül káros hatással lehet az agy egészségére - és ez olyasmi, amit ők maguk is elkerülnének, amikor csak lehet: az éjszakázás.

Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

A szakértők kifejtették, hogy az éjszakai fennmaradás számtalan módon hat negatívan az agy egészségére. Fontos azonban megjegyezni, hogy rengeteg olyan tényező van, ami miatt valakinél demencia vagy egyéb betegségek alakulhatnak ki, ezek közé tartoznak a környezeti tényezők éppúgy, mint a genetikánk - így bár a pozitív életmódváltás sosem árthat, de nem ez az egyetlen dolog, ami számít - írja a Mirror.

Dr. Randall Wright neurológus elmondta, miért lehet olyan káros az, ha nem alszunk eleget, és hogy ő maga miért kerülné ezt. Ha nem pihenünk éjszaka, az agy glimfatikus rendszere nem tud megfelelően működni. Ennek a feladata az agyban termelődött, elhasználódott fehérjék eltakarítása az agyból, a működése pedig az alvás alatt igazán hatékony. "Amikor alszunk, ez rendkívül aktívvá válik. Minden, amit az Alzheimer-kórban és a demenciában szenvedő embereknél látunk, ami felhalmozódik, ezen a rendszeren keresztül távozik."

Az alvásmegvonásnak rövid távon is lehetnek negatív hatásai az egészségre. Idővel ezek összeadódhatnak, hosszú távon csökkentve az általános agyi egészséget, és növelve a demencia kockázatát.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.