A macskatartás megduplázhatja ennek a súlyos betegségnek a kockázatát

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul -
agyi rendellenesség macskatartás skizofrénia kockázat
Egy tanulmány kimutatta, hogy a macskák hordozhatnak egy olyan mérgező parazitát, amely az embereknél skizofréniával kapcsolatos rendellenességeket okozhat. Az úgynevezett Toxoplasma gondii összefüggésbe hozható a személyiségváltozással, pszichotikus tünetekkel és egyes neurológiai rendellenességekkel is. Ugyanekkor arról is beszámoltak, hogy a pontos ok-okozati viszony megállapításához újabb és komolyabb vizsgálatok kellenek. 

Ausztrál kutatók úgy vélik, hogy a macskafélékkel való érintkezés 2,24-szeresére növelte a mentális betegség kialakulásának esélyét – derült ki a The Sun cikkéből.

A skizofrénia súlyos mentális betegség, a tünetek közé tartoznak a hallucinációk, téveszmék, zavaros gondolatok és beszéd, a mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése és az emberek kerülése.

Macskaparazita is állhat a skizofrénia hátterében Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

A Toxoplasma gondii általában ártalmatlan parazita, amely nem eléggé átsütött hús, szennyezett víz vagy fertőzött állat, például macskák harapása révén terjed.

A Schizophrenia Bulletin című szaklapban megjelent legújabb tanulmány azt vizsgálta, hogy a macskákkal való gyakori érintkezés növelheti-e a mentális betegség kialakulásának kockázatát. A kutatók 17 tanulmányt elemeztek, amelyeket az elmúlt 44 év során 11 országból, köztük az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból publikáltak. A kutatás pozitív összefüggést mutatott ki a macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.