Fogyassz bátran csokoládét karácsonykor: az egészséged hálás lesz érte

Forrás: Shutterstock -
maltofer2023 vashiány étcsokoládé
A vashiány sok gondot okozhat a mindennapokban, ezért érdemes fokozottan odafigyelnünk arra, mennyi vasat viszünk be a szervezetünkbe, illetve hogyan tesszük azt. Az édességek és a csokoládé szerves részei az ünnepi készülődésnek, és a jó hír, hogy az étcsokoládé valójában segíthet a napi vasszükséglet fedezésében is.

A vashiány leggyakoribb jelei

A vashiány leggyakoribb jelei közé tartozik az állandó fáradtságérzet, a koncentrációs problémák, az energiaszint és az állóképesség csökkenése, a megnövekedett hajlam a fertőző betegségekre, megfázásra, a sápadt bőrszín, továbbá a gyakori fejfájás, fokozott hajhullás és a körmök töredezése.

Kiket érinthet a vashiány?

A legveszélyeztetettebbek a termékeny korú, menstruáló nők, már a serdülőkortól kezdődően a terhesség és a szoptatás időszakán át egészen a változókorig, de sokszor vaspótlásra szorulnak a sportolók és azok is, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszert.

Vashiányt okozhatnak továbbá bizonyos vérveszteséggel járó betegségek, állapotok, mint például az aranyér vagy a túlzottan erős menstruáció. A havivérzés során ugyanis nemcsak vért, hanem értelemszerűen azzal együtt vasat is veszítünk. A vasvesztés ez esetben főleg azok számára jelenthet gondot, akiknek a szervezetéből a menstruáció idején az átlagosnál nagyobb mennyiségű vér távozik. Egy átlagosnak tekinthető vérzés során a nők kb. 60 ml vért, ezzel 3 mg vasat veszítenek. Erős vérzés esetén a 80 ml-t is elérheti a vérveszteség, ekkor akár 4-6 mg vas is kiürülhet a szervezetből. Ez pedig már hatással lehet az illető közérzetére, ugyanis ekkora vasvesztést egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással már nem lehet pótolni, így hamarosan tapasztalhatók lesznek a vashiány tünetei.

A vashiány leggyakoribb jelei közé tartozik az állandó fáradtságérzet, a koncentrációs problémák, az energiaszint és az állóképesség csökkenése Forrás: Shutterstock

Továbbá előfordulhat, hogy valaki az egyoldalú táplálkozása miatt nem jut megfelelő mennyiségű vashoz, ahogyan az is, hogy az együtt szedett gyógyszerek, ételkomponensek meggátolják a bevitt vas felszívódását. Idősebb korban, mivel ekkor a vasfelszívódás már nem annyira jó, szintén kialakulhat vashiány. Gyulladásos bélbetegségek, gyomor- és bélrendszeri műtétek is vezethetnek vashiányhoz, különösen olyankor, ha a beavatkozás során eltávolítják a bélrendszer azon részét, ahol a vasfelszívódás történik.

Fogyasszunk fekete csokoládét!

Az antioxidánsokban gazdag étcsokoládé támogatja a bőr egészségét, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és segít a gyulladások elleni küzdelemben. A magas kakaótartalmú fekete csokoládé különösen jó ebben, mivel egy táblányi mennyiség akár 10,5 mg vasat is tartalmaz.
A forró csoki is remek alternatíva, különösen hideg téli napokon. A forró csoki egyik összetevője, az L-triptofán segíthet a hangulat javításában. És ki ne szeretné azt az édes melegséget, amit egy csészényi forró csoki nyújt a hideg időben?

Persze, mint minden finomságnak, a csokoládénak is van ajánlott mértéke. Napi két-három kockányi csoki még elfogadható, de érdemes ügyelni a mértékletességre. Különben nemcsak vassal, hanem néhány pluszkilóval is gazdagodhatunk a karácsonyfa alatt. De egy kis élvezet mindig belefér, különösen, ha azzal az egészségünknek is jót teszünk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer rágótabletta vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.