Nem mindegy mitől ég és viszket: így tegyünk különbséget a hüvelyi problémák között

Forrás: Shutterstock -
bakteriális fertőzés CIKATRIDINA2024 hüvelyszárazság hüvelyflóra egyensúly
Hüvelyproblémája már szinte minden felnőtt nőnek volt, ám hogy pontosan mi okozza a kellemetlen tüneteket, azt elsőre nem könnyű eldönteni. A hüvelyszárazság és a hüvelyi fertőzés tüneteit nagyon sokan összekeverik. Az érintettek nem fordulnak orvoshoz, otthon próbálják meg kezelni magukat, a gyógyulás pedig a helyes diagnózis ismerete nélkül elmarad. A kezeletlen betegségnek azonban súlyos szövődményei lehetnek. Lássuk, honnan ismerhetjük fel, hogy hüvelyfertőzéssel vagy hüvelyszárazsággal van-e dolgunk!

 

A hüvelyfertőzéseknek több fajtája lehet, leggyakrabban baktérium vagy gomba okozza őket.

 

Bakteriális vaginózis

Bakteriális fertőzés esetén a hüvely kórokozókkal szembeni védelmét biztosító Lactobacillusok száma valamilyen okból csökken, a többi baktérium elszaporodik, ez pedig a hüvelyflóra kényes egyensúlyának felborulásához vezet. Ilyenkor bőséges, kellemetlen szagú, szürkésfehér színű hüvelyi folyás jelentkezik. Ha a bakteriális fertőzés kezeletlen marad, akkor méhnyálkahártya- vagy kismedence-gyulladássá fajulhat. A bakteriális vaginózist általában antibiotikummal kezelik, de a kúra elengedhetetlen része, hogy a hüvelyflóra egyensúlyát visszaállítsuk.

A bakteriális vaginózis a fogamzóképes korú nők körében a rendellenes hüvelyi folyás leggyakoribb oka: hatással van a komfortérzetre, a párkapcsolatra és a szexuális életre. Sokan nem tudják, hogy nem minden esetben jár fájdalommal és gyulladással, akadnak olyan esetek is, amikor valaki teljesen tünetmentes.

A bakteriális vaginózis nem tartozik a szexuális úton terjedő betegségek közé, több dolog is okozhatja, mint például a különböző intim mosakodók, spray-k, de a túl gyakori irrigálás is felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát. A fogamzásgátló tabletta szedése szintén okozhatja a hüvelyflóra megváltozását, továbbá a helytelen táplálkozás, túlzott stressz, dohányzás is hajlamosíthat a bakteriális hüvelyfertőzésre.

Van megoldás a hüvelyi problémákra. Forrás: Shutterstock

Hüvelygomba

A gombás eredetű hüvelyfertőzés igen gyakori megbetegedés – a nők háromnegyede túlesik rajta élete során legalább egyszer. A hüvelygombát sárgás-fehéres folyás kíséri, amelynek állaga gyakran túrós. A szeméremtest ég, viszket. Ennél a problémánál is fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk és a gombák elpusztítása mellett a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállításáról is gondoskodjunk. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a gombás hüvelyfertőzést kizárólag szexuális úton lehet elkapni, ez azonban nem így van.

A betegséget okozó gombák természetes módon is jelen vannak a nők hüvelyében, baj ebből akkor van, ha különböző hatások a hüvelyflóra egyensúlyát megbontják, emiatt a gombák nagy számban elszaporodnak, és fertőzést okoznak.

Elszaporodhatnak magas szénhidrát-, illetve cukortartalmú ételek fogyasztásának hatására, antibiotikumos kezelések után, fogamzásgátló gyógyszer szedése miatt, az intim zóna túl gyakori vagy nem megfelelő tisztítása következtében, de műszálas fehérnemű viselése miatt is.

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság kialakulásának hátterében hormonális változások állnak, amelyek a változókorban természetes folyamatok a petefészkek működésének megszűnésével. A fiatalabb korban a problémát okozhatja sok minden, amely felborítja a hormonháztartást, például egy drasztikus fogyókúra, de jelentkezhet tartós stressz hatására is. Fogamzásgátló szedése, endometriózis, cukorbetegség vagy hormontartalmú gyógyszerek szedése ugyancsak kiválthatja a panaszokat. A hüvelyszárazság tipikus tünete, hogy szex közben a megfelelő hosszúságú előjáték hatására sem termelődik a hüvelyben nedvesség. Az aktus emiatt fájdalmas lehet.

A hüvelyszárazság tünetei enyhíthetők hormontartalmú és hormonmentes hüvelyi készítmények rendszeres használatával. Ezek a készítmények hidratálják és helyreállítják a hüvelyhámot.

Kevesen tudják, hogy a kezeletlen hüvelyszárazság miatt védtelenebb, sérülékenyebb a hüvelyhám, ezért könnyebben, gyakrabban alakulhatnak ki a fent említett fertőzések is.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.