Tudósok szerint minden kék szemű embernek van egy közös őse

Forrás: Shutterstock -
gén kék szem kisbaba
Sokan úgy tudják, hogy minden kisbaba kék szemmel születik. Ez persze nem igaz, az azonban igen, hogy a szem színe az életünk első időszakában változhat. Az azonban a tudósok szerint egészen biztos, hogy minden kék szemű ember egy közös őstől származik. 

A tudósok felfedezték, hogy mindenki szemében vagy egy úgynevezett OCA2 gén. Ez lényegében annak meghatározására szolgál, hogy mennyi barna pigment lesz benne. A kék szeműeknek azonban biztosan van egy HERC2 nevű génjük is, amely sikeresen "kikapcsolja" az OCA2-t, ami a kék színt eredményezi, ám ez nem csak emberi léptékkel visszavezethető generációkon át öröklődik, hanem sokkal régebbre vezethető vissza.

A kutatások szerint a világ népességének 8-10 százaléka kék szemű, a közös felmenőjük pedig 6000-10 000 évvel ezelőtt élt

- írja az Unilad.

A kék szemű emberek valójában egy nagy család tagjai. Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.