Meglepő tünetekkel járhat a petefészek súlyos megbetegedése: mindennél fontosabb a korai felismerés

Forrás: ShutterstockSiam.Pukkato -
petefészekrák betegség hányinger teltségérzet puffadás
A közhiedelemmel szemben nem csupán vérzési rendellenességet, de emésztési tüneteket is okozhat a petefészekrák.

Egy nagyobb étkezés után mindannyian küzdhetünk teltségérzettel, puffadással, de ha nem ettünk annyira sokat és gyakran jelentkezik és hányinger is társul hozzá, érdemes, sőt, létfontosságű, hogy nógyógyászhoz forduljunk. Ezek az emésztési problémák ugyanis petefészekcisztára vagy -daganatra is utalhatnak, az utóbb a későbbi stádiumokban nagyon rossz prognózisú.

A petefészekrák emésztási zavarokkal is járhat. Forrás: ShutterstockSiam.Pukkato

A Cancer Research szerint a korai felismerés elengedhetetlen a petefészekrákból való gyógyuláshoz, a betegség legkorábbi stádiumában diagnosztizáltak 95 százaléka túléli azt. Ez a szám azonban csökken, ha a rákot csak akkor diagnosztizálják, amikor már előrehaladottabb stádiumba ért, és átlagosan 15 százalék a túlélési arány, ha elérte a negyedik stádiumot.

Az NHS felhívja a figyelmet a tartós hasi vagy medencei fájdalomra is, mint lehetséges tünet, de ide sorolják a hátfájást, a fájdamat szex közben, a gyakori vizelési ingert is - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.