Tudtad? Ez a legősibb és legegyszerűbb praktika hüvelyszárazságra

Forrás: Shutterstock -
kellemetlenség szexuális együttlét CIKATRIDINA2024 hüvelyszárazság
A hüvelyszárazság nagyon sok nőnél jelentkezhet, és nem csupán azért, mert a változókorba lépett. Többféle, olykor meglepő oka is lehet a kialakulásának – habár elsőre csak apróbb kellemetlenségnek tűnhet, komoly hatással lehet egyebek között a szexuális életre is. Ebben a cikkünkben eláruljuk, milyen módszerekkel vehetjük fel ellene hatékonyan a harcot.

Normális esetben a hüvelyhámot vékony, átlátszó folyadékréteg síkosítja, amelynek termelődéséért az ösztrogén nevű hormon felel. Szintjének csökkenése hüvelyszárazsággal jár, emiatt sérülékenyebb és a fertőzésekre hajlamosabb lesz ez az intim terület.

Azoknál a nőknél, akik hüvelyszárazsággal küzdenek, meglehetősen gyakori a húgyúti fertőzések kialakulása, a vizeletürítés közben tapasztalható égő, viszkető érzés, és a szex is fájdalmas lehet.

 Menopauza idején, a női hormontermelődés megszűnésével a hüvelyszárazság tartósan fennáll, és kezeletlenül sok kellemetlenséggel jár. Fiatalabb korban a hüvelyszárazság kialakulásáért felelős lehet a hormonháztartást időlegesen felborító stressz, hormonális fogamzásgátlók szedése, a drasztikus diéta, éhezés, evészavarok, megjelenhet terhesség és szoptatás alatt, de a daganatellenes kezelések (kemo-, vagy sugárterápia) mellékhatásaként is.

 

Mit tehetünk hüvelyszárazság ellen?

A probléma súlyosságától függően szerencsére nagyon sok lehetőség van a hüvelyszárazság kezelésére. A hüvelyhám helyreállításához nagyon jó választás a hüvelyhidratáló krémek és kúpok használata, amelyek hormonmentesek és változatos összetételűek – például hialuronsavat, gyógynövényeket, tejsavat tartalmazhatnak –, így elősegítik a kiszáradt szövetek nedvességgel való feltöltését és helyreállítását, ezáltal tartósabb megoldást nyújtanak. Ezeket a készítményeket nem a szexuális együttlétkor, hanem esténként kúraszerűen, igény szerint hosszantartóan kell alkalmazni.

  •  

 

A legjobb megoldás a szex?

Bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet, de a különféle készítmények mellett a legősibb és legegyszerűbb módszer a hüvelyszárazság ellen nem más, mint a szexuális együttlét. Az intim együttlétek, beleértve a szexuális aktivitást, segíthetnek a hüvelyszárazság enyhítésében azáltal, hogy hozzájárulnak a természetes nedvesség fokozódásához. 

A szexuális izgalom és a stimuláció hatására a test reakciója lehet a hüvelyi nedvesség termelése, amelyben az előjáték is fontos szerepet játszik.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a megfelelő síkosító használata ugyancsak segíthet a szexuális élmények során. A víz- vagy szilikonalapú síkosítók használata fokozhatja az együttlétek alkalmával a kényelmet, és segíthet csökkenteni a kellemetlenséget vagy a fájdalmat, amelyet a hüvelyszárazság okozhat. A hüvelyhám regenerálására, hidratálására azonban nem alkalmas.

Tartsuk szem előtt, hogy a hüvelyszárazságot meg lehet szüntetni, így nem kell félnünk attól, hogy a fájdalom és a diszkomfortérzés örökre rányomja a bélyegét a szexuális életünkre. A problémát azért is fontos kezelnünk, hogy megelőzzük a következményes húgyúti fertőzések, valamint a bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzések kialakulását.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.