sétatempó séta gyaloglás tanulmány idősödés
Inkább lassú vagy gyors sétáló vagy?  Egy tanulmány megállapította, hogy azok, akik gyorsabban sétálnak, lassabban öregszenek, de még intelligensebbek is. De mi köze van a kettőnek egymáshoz? Egy neurológiai tanulmány lerántja a leplet!

Gondoltátok volna, hogy gyaloglásunk sebessége nagyon beszédes lehet? Nemrég elkészült egy neurológiai tanulmány, miszerint akik gyorsabban járnak, lassabban öregszenek. Vajon tényleg igaz ez az állítás? Mégis mi köze van egymáshoz a két témának? Lássuk!

Új betekintés a gyaloglás terén!

Egy neurológiai tanulmány nemrég új összefüggéseket fedezett fel a gyaloglás sebessége és az öregedés között. Az amerikai Duke Egyetem kutatói több, mint 904 új-zélandi embert figyeltek meg tanulmányozva a járási sebességet, az intelligenciát, valamint a kognitív és fizikai öregedést. Még a kutatók számára is igen érdekes eredmények születtek.

Sétatempó. Forrás: Shutterstock

A kutatás magáért beszélt

A kutatás végén kiderült, hogy azok az emberek, akik gyorsabban járnak, intelligensebbek és később is öregszenek, mint azok, akik lassabban sétálnak.

A kutatás eredményei meglepő tényeket mutattak: a lassan sétáló alanyok többnyire idősebbek, gyengébb kognitív képességekkel, lassabb reflexekkel és átlagosan alacsonyabb IQ-val rendelkeznek. Ennek sok oka lehet, például különböző fizikai sérülések, mentális vagy egyéb betegségek. A megfigyelt sétálók tüdeje, fogai és immunrendszere is rosszabb állapotban volt, mint a gyorsabb sétálóké. Ezt egyértelműen kimutatta a tanulmány.

Az orvosok tudják, hogy azok a 70-es és 80-as éveikben járók, akiknek lassabb a sétatempója gyakran korábban is halnak meg, mint az azonos korú, gyorsabban járó emberek

- mondja Terrie E. Moffitt, az egyik szerző.

A tanulmányhoz az óvodás kortól egészen a középkorúakig vizsgáltuk az embereket, és azt találtuk, hogy a lassú séta évtizedekkel az időskor előtt figyelmeztető jel lehet.

Tehát mit jelent ez a meglehetősen kényelmesen gyalogló emberek számára? Először is, a kutatók azt találták, hogy az, hogy milyen tempóban szeretünk sétálni, velünkszületett. Mindazonáltal az egészséges életmód, az elegendő testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend segíthet megelőzni a test és az elme idő előtti öregedését. Ez természetesen mindenkire vonatkozik – legyen szó gyors vagy lassabb tempójú emberekről.

A sétálás tempójának életminőségi okai vannak. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Ringosounds/Shutterstock. No use without permission./Ringosounds

Mi a megoldás?

Nemtől függetlenül érdemes már a 20-as éveinkben arra törekednünk, hogy testünk és lelkünk egészsége ép maradjon. Bár tény, hogy az idő kerekét nem forgathatjuk vissza, és ahogy öregszünk, a fizikai telejesítőképességünk egyre csökken, azért viszont tehetünk, hogy késleltessük a folyamatot! Válasszunk ki egy nekünk tetsző mozgásformát, igyekezzünk minimum napi 2,5-3 liter vizet meginni, és étkezzünk egészségesen, amennyire csak tudunk.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.