Vele kelünk, vele fekszünk, még a vécére is magunkkal visszük - ezt teszi velünk az okostelefonunk

telefon, nő, ágy,
Geber86/Shutterstock - Geber86
függőség sugárzás mobiltelefon stressz egészségügyi problémák
Gyermekkoromban nagymamám attól féltett, nehogy elüssön egy autó, ma pedig már azon aggódunk, milyen hullámokat képes kibocsátani mobiltelefonunk. A telefonfüggőség mindenképpen "kezelést" igényel, ebből a cikkből meg is tudhatod, mi történik veled, ha folyamatosan a telefonodat nyomkodod.

A mai okostelefonok rengeteg impulzust generálnak: ki vagyunk téve az egész világ történéseinek. Manapság már az a furcsa, ha nem vesszük a kezünkbe a metrón, vagy nem a TikTokot pörgetjük fürdés közben. Igen ám, csak két dolgot felejtünk el ilyenkor. Egyrészt nem éljük meg életünkben az adott pillanatokat, másrészt olyan káros mellékhatásai lesznek, amik igen csak elgondolkodtatnak, jó-e ez így?!

Ha te is észreveszed a telefonfüggőség jeleit magadon, akkor olvasd el ezt a cikket, mert utána rá fogsz döbbenni arra, mi minden történhet veled, ha ezt tovább folytatod.

Fájnak az ízületeink

Igen, jól olvasod, valóban ízületi gyulladásokat képes okozni a túlzott telefonozás! Képzeld csak el, napi 4-5 órát töltesz el azzal, hogy a kezedben tartod a kütyüdet. Az lenne a csoda, ha bírná a testünk ezt a folyamatos megterhelést. Ugyanis a karunkat nem megfelelő szögben tartjuk, miközben pötyögünk, ezért kialakulhat az úgynevezett "szelfi könyök" is. Ennek következtében beállnak az izmaink, és zsibbadunk. Kell ez nekünk?

Gyakori fertőzések találnak meg minket

Gondolj csak bele. Leteszed a telódat a metróra, az ágyra, vagy akár a fürdőszobába. Milliónyi kórokozót képes összeszedni egy nap. Estefelé pedig hozzáteszed a füledhez a kis készülékedet, és már meg is van a baj! Érdemes nagy hangsúlyt fektetni telefonod képernyőjének tisztítására és folyamatos fertőtlenítésére is! 

Az a bizonyos SAR sugárzás

nő, mobil, szem, fáradtság, fejfájás
Évek óta mobiltelefonunk függői vagyunk, és észre sem vesszük.

Az SAR azt mondja meg, hogy a kibocsátott rádióhullámokból mennyi energiát nyel el a testünk  mobiltelefonunk használata közben. Az egészségügyi határérték 2 W/kg, e fölött a telefonok nem hozhatók forgalomba egészségkárosító hatásuk miatt. Ha arra gondolunk, hogy ilyen hatásai lehetnek egy mobilnak, akkor jogos a felvetés, hogy vajon milyen hullámokat képes kibocsátani magából. 

Nem tudunk aludni 

Tekintettel arra, hogy a legtöbb ember estefelé veszi elő a mobilját, addig-addig olvasgatja az új híreket és addig agyal rajtuk, amíg hajnali 2 óra nem lesz, dolgozni viszont muszáj elmenni másnap,  a napi 4 óra alvás pedig nem biztos, hogy kielégítő. És akkor még finoman fogalmaztam. Képtelenek vagyunk kikapcsolódni anélkül, hogy ne tudnánk, mi történt aznap - mert ciki lemaradni. 

Növeli a stresszt

üzletasszony, telefon, autó, stressz
Sem a testünk, sem pedig a lelkünk nincsen felkészülve azokra a sugárzásokra, amiket okostelefonunktól kapunk.

A Business Insider cikke szerint a saját mobiltelefonunk cselekvésre ösztönző stressz hormonokat termel szervezetünkben, ami hosszútávon káros mellékhatásokat idézhet elő! Felgyorsul a légzésünk, szaporább lesz a szívverésünk, megfeszülnek az izmaink. A testünk így reagál a riasztásokra, azonban egyáltalán nincs felkészülve ekkora stresszszintre.

Ha te is telefonfüggő vagy, az előbbiek miatt érdemes megfontolni, hogy csökkented az okoseszköz használatának a gyakoriságát. Már akkor nagy szívességet teszel a testi és lelki egészségednek, ha csupán 30%-kal csökkented a képernyőidődet, és ezt inkább olyan tevékenységekre fordítod, mint az olvasás, meditáció vagy testmozgás.  

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.