Gerincproblémáid vannak? - Ha ezeket a tüneteket észleled, tudd, hogy beteg vagy!

Shutterstock/Copyright (c) 2020 Prostock-studio/Shutterstock. No use without permission. - Prostock-studio
gerincfájdalom betegség az egészség hete tünetek
A gerincfájdalom sokakat érint, viszont nem minden esetben jelent betegséget. Ha ezeket a jeleket észleled magadon, azonnal fordulj orvoshoz!

A gerincfájdalom korosztálytól és nemtől függetlenül igen gyakori jelenség. Önmagában azonban nem jelent betegséget; akkor válik azzá, amikor a folyamatos fájdalom és az ezt kísérő egyéb panaszok nem múlnak, ezek pedig az életminőséget és a munkavégzést is befolyásolják. Dr. Lazáry Áron PhD, a Budai Egészségközpont gerincsebész főorvosa elmondta, hogy a gerincbetegségek népbetegségnek számítanak.

Kisgyermekkorban a ritka fejlődési rendellenességek már okozhatnak problémát, de ez a korosztály ritkán szorul műtéti beavatkozásra. 14 éves kor alatt főként a gerincferdülések különböző formái jellemzőek, 25 éves kor felett megnövekszik a kopásos betegségek előfordulása, mint a porckorongsérv, porckopás vagy a csigolya elcsúszása, 65 éves kor után pedig főként a csontritkulással kapcsolatos panaszokkal, illetve a daganatos megbetegedések miatt keresik fel a specialistákat.

 

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 wavebreakmedia/Shutterstock.  No use without permission.

„A leggyakoribb tünet a derék és a nyaki tájékon jelentkező fájdalom, súlyosabb esetben azonban kialakulhat mozgászavar, bizonytalan járás is. Ha a fájdalom mellett érdemi funkcióvesztés jelentkezik, pl. az érintett kezéből kiesik a ceruza vagy a kanál, mihamarabb érdemes orvoshoz fordulni, hiszen ez súlyos gerincbetegségre utalhat. Ha pedig valaki a fájdalom miatt nem tud felkelni az ágyból, nem mozog a lába, nem tudja tartani a vizeletét vagy székletét, abban az esetben azonnal fel kell keresnie egy szakorvost!” - mondta a specialista.

A kopásos gerincbetegségek kialakulásáért a többi között a képernyő előtt elöltött idő, a mozgásszegény életmód, a hosszú ideig végzett versenysport, ülőmunka és genetikai hajlam is felelős lehet. 
Az életmódváltás, rendszeres mozgás (úszás), a táplálkozás megváltoztatása segíthet a panaszok enyhítésében.
Abban az esetben, ha az életmódváltás már nem segít, szakorvoshoz kell fordulni.

„Ma már számos olyan technikai megoldás áll rendelkezésünkre, amelyek megkönnyítik a diagnosztikát és a terápiát. Folyamatban van egy olyan mesterséges intelligencia alapú rendszer fejlesztése, amely ábrákkal, magyarázó szövegekkel, videókkal segíti a betegeket az eltérések, problémák megértésében, így jól informáltak lehetnek az állapotukkal kapcsolatban. Az intézményben folyamatosan zajlik a kutatás-fejlesztési tevékenység, számítógépes programokkal modellezzük a gerincet, annak egyes betegségeit, sőt a komplexebb eseteknél az – akár 3D-s nyomtatóval kinyomtatott – anatómiai részletet műtét közben is tudja tanulmányozni az orvos” – tette hozzá dr. Lazáry Áron Ph.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.