sztárok diétái sztárdiéták Adele Jessica Alba Kim Cattrall
Sirtfood, DASH, South Beach – nem titkos idegen szavakat sorolunk, hanem a legmenőbb diétákat, amelyeket a hírességek is követnek. Ezek nekünk is segíthetnek, hogy nyárra csúcsformába lendüljünk!

A diéta az a szó, ami a legtöbben hallani se szeretünk és arra gondolunk, önsanyargatással jár. Ám ennek nem kell így lennie, íme a legmenőbb diéták, amivel te is elérheted a vágyott alakot.

A legmenőbb diéták, hogy topformába hozd magad
1 kis tál zabkása, fél csésze friss gyümölccsel a DASH diéta szuper reggelije lehet
Forrás: Thinkstock


A legmenőbb diáták egyike a DASH

A táplálkozási szakemberek többször is választották már az év diétájának. Jessica Alba azért szavazott erre, mert általa még a különböző betegségeket is megelőzheti. 

Jessica Alba a DASH-ra esküszik
Forrás: Instagram/Jessica Alba

A lényege: A DASH elnevezés a Dietary Approaches to Stop Hypertension kifejezésből ered, vagyis „diéta a magas vérnyomás ellen”. Az Egyesült Államokban találták ki ezt a módszert. A megfe- lelő étrend segít helyreállítani a vérnyomást, csökkenti a koleszterin- szintet, megelőzi a cukorbetegség kialakulását, és óvja a szívet.

Így működik: Teljes mértékben kerülni kell a sót, mivel a túl sok só hatására a folyadék felhalmozódik a szervezetben, ami a szívet is megterheli. Válasszunk alacsony nátriumtartalmú fűszereket és ételeket. Nagy hangsúly van a teljes kiőrlésű élelmiszereken, a barna rizsen, a zabpelyhen, mert sok bennük a rost, ez pedig csökkenti a koleszterinszintet. Minden fogásba csempésszünk valamilyen zöldség- félét, mert rostban és ásványi anyagban gazdagok, ami szabályozza a magas vérnyomást. Gyümölcsből pedig naponta legalább négy-öt adagot együnk, mivel a kálium és a magnézium szintén csökkenti a vérnyomást. Húsfélék közül a soványakat válasszuk (például csirke, pulyka), mivel jó fehérje- és magnéziumforrások, ami jót tesz a szervezetnek. A különböző magvak (dió, mandula stb.) mag­né­zium­ban, fehérjében és rostban igen csak gazdagok. Többségük omega-3 zsírsavban is jócskán bővelkedik, ami nagy mértékben csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Mintamenü

Reggeli: 1 kis tál zabkása, fél csésze friss gyümölccsel, 1 csésze zöld tea

Tízórai: 1 grépfrút

Ebéd: Párolt csirkemell, spenótágyon

Uzsonna: 1 pohár natúr joghurt

Vacsora: Wokban sült zöldség, pirított mogyoróval meghintve

Sirtfood diéta

Adele néhány éve mindenkit meglepett a látványos fogyásával, hiszen összesen 45 kilótól szabadult meg. A csodás átalakulás hátterében a sirtfood diéta áll, amit orvosi javaslatra kezdett el még 2016-ban.

 Adele
Adele 45 kilót adott le a Sirtfood diétával
Forrás: Getty Images

A lényege: Szirtuinban gazdag, speciális, növényi eredetű fehérjében gazdag ételeket kell fogyasztani. Ezek ugyanis szabályozzák a zsírégetést, felgyorsítják az anyagcserét, és még az öregedést is késleltetik.

Így működik: A diéta két szakaszból, egy 7 napos és egy 14 napos fázisból áll. Az első 3 nap során maximum 1000 kalóriát lehet fogyasztani – ennek három, zöldségekből készült turmixból (készülhet kelkáposztából, petrezselyemből, zellerszárból, rukkolából, spenótból, lime levéből, matcha teáól, esetleg almából) és egy magas szirtuintartalmú főfogásból kell állnia. A maradék 4 nap folyamán pedig 1500 kalóriát lehet fogyasztani, ami 2 sirtfood-turmixot és két sirtfood-főfogást foglal magában. A második, „fenntartó” fázis során a diéta 14 napon keresztül naponta 3 sirtfood-főfogást és egy sirtfood-turmixot ír elő.

Mintamenü

Reggeli: Szuper smoothie kelkáposztából, zellerből, zöld almából, kevés matcha porral és pár csepp citromlével

Ebéd: Zsályás pulykaragu, barna rizzsel

Vacsora: 1 kis adag tenger gyümölcsei spagetti

South Beach diéta

A Szex és New York sztárja, Kim Cattrall 1974 óta folyamatosan diétázik, de eddig ez a módszer vált be neki legjobban, mert éhezés nélkül tudja megőrizni az alakját, ami szerinte ebben a korban egyre nehezebb.

Kim Cattrall
A South Beach diéta Kim Cattrall titkos fegyvere
Forrás: AFP

A lényege: A diétát 2003-ban találta ki Arthur Agatston kardiológus, akinek a páciensei sokszor éppen a helytelen étkezés miatt híztak meg, lettek cukorbetegek, és küzdöttek szív- és érrendszeri problémákkal. Így olyan módszert dolgozott ki, ami segít megszabadulni a súlyfeleslegtől anélkül, hogy éhezni kelljen.

Így működik: A titka abban rejlik, hogy kevesebb szénhidrátot és több fehérjét, illetve jó zsírt fogyasszunk. Ám nem kell lemondanunk a szénhidrátokról, csupán különbséget tesz a jó és a rossz változatok között. Hiszen a jó, vagyis komplex szénhidrátok kiegyensúlyozottá teszik a vércukorszintet, így nem tör ránk a farkaséhség. A rossz szénhidrátok közé tartozik a fehér kenyér, a tészta, a fehér rizs és a cukrozott zabpelyhek, a jók közé pedig egyebek között a teljes kiőrlésű gabonafélék és tészták, valamint a barna rizs. A rossz, vagyis telített zsírok a vaj, a zsíros húsok, a hagyományos olajok, míg a jó, azaz telítetlen zsírok az olívaolaj, az omega3 zsírsavban gazdag halak, magvak, avokádó stb.

Mintamenü

Reggeli: 1 lágytojás, 1 szelet bacon, 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós, fél grépfrút, mellé 1 bögre tea vagy kávé

Nasi: Humusz, zöldséges mártogatóssal

Ebéd: Csirkés-avokádós-kecskesajtos saláta

Nasi: Gyümölcsös smoothie

Vacsora: Zöldségkrémleves, 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós

Desszert: Csokis muffin (teljes kiőrlésű lisztből)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.