Zöldhályog: már műthető, méghozzá tartósan

Shutterstock/Roman Samborskyi - Roman Samborskyi
egészség szemműtét zöldhályog
A zöldhályogtól okkal rettegünk, hiszen egy visszafordíthatatlan, látásromlással, majd vaksággal járó szembetegség. De szerencsére most már létezik olyan korszakalkotó megoldás, amellyel nem csak hogy átmenetileg szinten tartható a látásvesztés, de az eredmény tartós lehet.

A glaukóma (zöldhályog) kezelésére általában a speciális szemcsepp használata a bevett szokás, olykor többféle kombinálásával, amelyet egy életen át napi szinten kell alkalmazni. Ennek vannak bizonyos mellékhatásai és rendszeres kontrollvizsgálatot igényel. A legújabb beavatkozással mindezt elkerülhetjük!

zöldhályog
A zöldhályog ma már nem feltétlenül egyenlő a vaksággal - illusztráció Forrás: Shutterstock

Mit kell tudni a zöldhályogról?

Míg a szürkehályog ma már egy egyszerű, gyors rutinműtéttel orvosolható, addig sajnos a zöldhályogról ugyanez nem mondható el. A zöldhályog, vagyis a glaukóma ugyan kezelhető, de nem gyógyítható betegség, és ehhez is rendkívül fontos a korai felismerés, mivel a már kialakult károsodás nem fordítható vissza, csupán a további romlást lehet megelőzni. A zöldhályog kialakulása során a retina idegsejtjei pusztulnak el. A szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, emiatt megemelkedik a szemnyomás, ami a károsodást nagymértékben fokozza. 

Több típusa van: 

  • Primer – azaz elsődleges, tehát más szemészeti betegség nem kíséri.
  • Szekunder – azaz másodlagos, egyéb szemészeti betegség is kíséri. 

A csarnokzug felépítése alapján lehet nyitott zugú és zárt zugú.

  • Primer kongenitális glaukóma – elsődleges veleszületett zöldhályog, a csarnokvíz elvezető rendszer nem fejlődött ki vagy nem átjárható.

Az elsődleges nyílt zugú glaukóma kialakulásában elsősorban genetikai okok játszanak szerepet. Ez a leggyakoribb, a fejlett országokban a 40 év feletti felnőtt lakosság mintegy 2%-át érinti. A látáskárosodást és akár vakságot is okozó szembetegségek pedig a 60-70 év feletti lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti világszerte.

Hogyan kezelhető?

A glaukóma kezelésére korábban csak pupillaszűkítő, illetve csarnokvíztermelését csökkentő szemcseppek, vagy egy rendkívül invazív, szemmegnyitó operáció állt rendelkezésre, amely sok műtéti kockázattal járt, ezért a lézerkezelések kerültek előtérbe. A szemészet területén alkalmazott lézeres eljárások, már több mint 60 éves múltra tekintenek vissza, azóta gyakorlatilag nincs olyan anatómiai egysége a szemnek, amelyet valamilyen lézerrel ne lehetne kezelni. A korábbi, argon lézerrel végezett műtétek esetén azonban csak átmenetileg, a beavatkozástól számított néhány évig csökkent a szemnyomás. 

A legújabb kezelés, amelyben Magyarország kutatóorvosainak úttörő szerepe van, az úgynevezett femtoszekundumos trabekulotómia, ami technikájában hasonló a korábbi műtéttel, azzal a fontos különbséggel, hogy a szem megnyitása nélkül végzik. Az eljárás legfőbb előnye, hogy speciális képalkotó eszközzel és rendkívül érzékeny kamerarendszerrel kívülről lehet azonosítani a szemen belül a beavatkozás pontos helyét. 

Ezzel az eljárással tartósan, egyetlen beavatkozással 25-30 százalékkal csökkenthető a szemnyomás hegesedés nélkül, hiszen lézer pontosságú mikrosebészeti módszerről van szó.

 Legfőbb célja a szemnyomás csökkentésén túl, hogy a folyamatosan és tartósan használt szemcseppek elhagyhatóak legyenek, mivel az ezekben található kísérőanyagok hosszú távon a szemfelszínt károsítják, amely égő, csípő, szúró érzést és szemkönnyezést okoz. Jelenleg még folynak a klinikai vizsgálatok, az első ilyen korszerű műtétet 2020-ban végezték a Szemészeti Klinikán, ahol azóta több páciens látáskárosodását sikerült meggátolni. Az eredmények igen biztatóak, így várhatóan egy-két éven belül már nem csak a kutatásban résztvevők számára lesz elérhető a modern és szövődménymentes műtéti eljárás, hanem a legtöbb nyitott zugú glaukómás beteg számára. 

zöldhályog
Nem kell lemondanunk az olvasásról sem - illusztráció
Forrás: Shutterstock/Nata Bene

Ezek a zöldhályog fő tünetei

Az elsődleges nyílt zugú glaucoma a leggyakoribb. Ez kezdetben tünetmentes, mivel az agy ellensúlyozza a látás folyamatos romlását, ezért csak lassan derül ki, hogy probléma van. A látáskárosodás csak a betegség előrehaladtával válik nyilvánvalóvá. A szem és környéke fájni kezd, a szem bevörösödhet, és a fényforrások körül szivárványszínű karikákat láthatunk. Jellemző még a látásélesség és a kontrasztok érzékelésének romlása, a csőlátás és a látómező beszűkülése. A látótérkiesés igen jellegzetes tünet. A glaukómás roham ezzel szemben azonnal érzékelhető, mivel borzasztó fájdalommal jár. A szembogár kitágul, a szaruhártya zöldessé válik, és erős hányinger is jelentkezhet. Azonnal orvoshoz kell menni, mert néhány óra leforgása alatt vakságot okozhat!

A zöldhályog kockázati tényezői:

  • Örökletes, tehát a betegség családon belüli előfordulása növeli a kialakulás esélyét
  • Érszűkület, magas vérnyomás vagy cukorbetegség
  • Időskor
  • Egészségtelen életmód: dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
  • Egyes krónikus betegségekre szedett gyógyszerek, például szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők rendszeres használata
  • Emelkedett vagy ingadozó szemnyomás
  • Szűk szemfenéki érhálózat, érszűkület
  • Nagyfokú rövidlátás
  • Korábbi szemsérülés

Honnan ered?

A zöldhályog – görögül glaukóma – elnevezés a pupilla zöldes színére utal, ami az ógörög „zöld szín” kifejezésből ered. Az ókorban így különböztették meg a glaukóma miatt kialakult vakságot a szürkehályog miatti vakságtól, amelyben a pupilla területe inkább szürkésfehér. Természetesen manapság ez az elmélet már nem érvényes, de az elnevezés azóta sem változott.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.