Klimax és tünetei: 5 tényező, amely előrevetíti, hogy mennyire lesz súlyos a változókor

változókor, hőhullám
Shutterstock -
változókor klimax tünetek hajlamosító tényezők
A változókori tünetek, ha jelentkeznek, mindenkit megviselnek. Lehetnek súlyosak, enyhék, és van, akinél egyáltalán nem okoz elviselhetetlen panaszokat. Mutatjuk, mik azok a tényezők, amelyek előrevetítik, mennyire visel majd meg a klimax.

A változókori tünetek a legtöbb nőnél jelentkeznek, már a negyvenes éveikben a perimenopauza jeleiként, majd a menstruáció elmaradása után a posztmenopauzás tünetekként okoznak panaszokat. A klimax tüneteivel a legtöbb nő képes megbirkózni, ám van, akit szinte megbénítanak, negatívan hatnak a munkájára és a magánéletére is. Noha a tüneteket a hormonváltozások, az egyensúly felborulása okozza, számos más tényező is befolyásolja, hogy mennyire érint valakit enyhén vagy súlyosan a változókor.  

klimax, menopauza, bőrápolás
A klimax tüneteinek súlyossságát számos tényező befolyásolhatja
Forrás: Shutterstock

Öt tényező, amely előrevetítheti, mennyire visel majd meg a klimax

Hőhullámok, érzelmi labilitás, erős szívdobogás, szédülés, éjszakai izzadás és még számos vazomotoros tünet, amely súlyosságtól függően, akár tönkre is teheti a mindennapokat. Lássuk, mi befolyásolhatja a panaszok erősségét!

1. Elhízás, túlsúly

A túlsúlyos vagy elhízott nők esetében nagyobb a tünetek kockázata. Tanulmányok szerint, a testzsírszövetek erős hőszigetelőként működnek, ami megnehezíti a test hőeloszlását, ezért az elhízott nők a klimax súlyosabb tüneteit szenvedik el, mint például az ízületi és izomfájdalmak vagy a gyakori vizelési inger.Vizsgálatok alapján az is elmondható, hogy akik már a klimax előtt elhíztak, nagyobb valószínűséggel szenvedtek a tünetektől, mint azok, akik a menopauza során szedték fel a pluszkilókat. 

2. Életmód

Az étrend, a testmozgás és még a pihenési szokások is hatással lehetnek a tünetek súlyosságára. Bár könnyebb mondani, mint megtenni, a kiegyensúlyozott étrend, mindennapi mozogás és az alacsony stressz-szintet megkönnyíthetik a klimax időszakát. Néhány fitoösztrogén-tartalmú élelmiszer is segíthet, például a szója, az őrölt lenmag és a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó beépítése az étrendbe támogathatja a hormonegyensúlyt.

jóga, középkorú nő, testkép
A mindennapos mozgás is segít
Forrás: Shutterstock

3. Genetika

Kutatások szerint a lányoknál az édesanyjuk tüneteihez hasonló jelekkel érkezik el a klimax. Akinek az anyja súlyos tünetektől szenvedett, az nagyobb eséllyel éli majd meg nehezebben a változókort. Jó hír, hogy ha ez így van, akkor a mama azt is meg tudja mondani, neki mi vált be a panaszok enyhítésére.

4. Etnikai hovatartozás

 Egy tanulmány megállapította, hogy az afroamerikai és latin-amerikai nők korábban érik el a menopauzát, mint az európai és az ázsiai hölgyek, ráadásul előbbiek 10 vagy több évig tapasztalják a menopauza tüneteit, azaz kétszer annyi ideig, mint az utóbbiak. A hőhullámok, izzadás minden etnikumnál jelen van, ám az afroamerikai nők sokkal hosszabb ideig szenvedhetnek miatta, mint a többiek.

5. Társadalmi tényezők

A szegénység, az alacsonyabb iskolai végzettség, a kedvezőtlen gyermekkori tapasztalatok és a társadalmi támogatás hiánya mind a súlyos klimaxtünetek előrejelzői. Azok a nők, akik már fiatal koruktól kezdve korlátozottan jutottak minőségi egészségügyi ellátáshoz és egészségügyi oktatáshoz, azok sokszor felnőttként is hátrányból indulnak, míg a magasabb iskolai végzettségű és/vagy magasabb jövedelmű nők jobb általános egészségi állapotról és kevesebb klimaxos tünetről számoltak be. A szegénységre és a támogatás hiányára adott pszichológiai reakció kiválthatja és súlyosbíthatja a stresszt, ami bizonyítottan súlyosabb panaszokhoz vezet.  

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.