Dietetikus válaszol – Ezt együk és igyuk kánikula idején!

Hűsítő a kánikulában
Shutterstock - svetlanabalyn
dietetikus dietetikus válaszol kánikula
A nyári forróságban különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételt és italt fogyasszunk. A dietetikus szakértő elárulja, mikre kell odafigyelnünk kánikula idején.

Ahogy a nyári hőség tetőzik és a hőmérséklet eléri a 40 fokot, egyre nehezebb megtalálni azokat az ételeket és italokat, amik igazán jól esnek. Azonban fontos, hogy ilyenkor is figyeljünk a megfelelő hidratáltságra és kerüljük a nehéz ételeket. Összeszedtünk néhány praktikus tanácsot arra vonatkozóan, hogyan maradjunk frissek és energikusak kánikula idején, a dietetikus szakértő pedig elárulja, hogyan étkezzünk jól.

dietetikus
Dietetikus válaszol – Ezeket együk és igyuk
Forrás: Shutterstock

Kánikula idején mit együnk és igyunk? – A dietetikus válaszol

  • Hűsítő italok:

Egy jó hideg víz már nem hoz enyhülést? Próbálj ki valami mást! A mentatea például igazi csodaszer a hőségben. Az arab országokban is gyakran fogyasztják, hiszen hűsítő hatása van, még melegen is. Ha mégsem vonzódsz a forró italokhoz, készíts szobahőmérsékletű mentás limonádét: friss mentalevelekkel, citromlével, lime-mal és egy kis mézzel ízesítve kiváló frissítő italt kapsz.

A citromfű is remek választás. Illóolajai, mint a citronellál és citrál, hűsítik a szervezetet. A citromfűteát nemcsak nyugtató hatása miatt érdemes fogyasztani, hanem mert segít az emésztésben és még a szúnyogokat is távol tartja.

Levendula is hűsítő hatással bír, emellett nyugtatja a testet és tisztító hatása is van. Készíts levendulás limonádét vagy használd levesekhez és lekvárokhoz.

  • Italok, amiket kerülj el:

A kánikulában kerülni kell azokat az italokat, amelyek felmelegítik a testet. Ilyen például a fahéjas, gyömbéres vagy csipkebogyós tea. Ezek a fűszerek serkentik az emésztést, de a hőségben inkább kellemetlen hatásúak lehetnek.

  • Frissítő ételek:

A nyári melegben érdemes előnyben részesíteni a könnyen emészthető, lédús ételeket. A görögdinnye és a sárgadinnye például remek választás: hűsítik a testet, alacsony kalóriatartalmúak és kiváló tisztító hatásuk van. A bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, tele vannak C-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek szépíteni a bőrt és alacsony kalóriatartalmuk miatt diétásak is.

A zöldségek közül a zöld színűeket érdemes fogyasztani: a cukkini igazi szuper zöldség, grillezve, salátákban vagy akár spagettiként is kiváló. A saláta frissítő és tele van vitaminokkal, míg az uborka magas nedvességtartalmával hidratál és pótolja a napi vitaminszükségletet.

Kerülendő ételek:

A csípős fűszerek, mint az erős paprika, gyömbér, bors, majoránna és oregánó, felforrósítják a testet, ezért jobb, ha ezeket elkerülöd a kánikulában. A paradicsom, fokhagyma és torma szintén melegítő hatásúak. A csokoládé, méz és kávé is fokozhatják a hőérzetedet, így ezeket sem ajánljuk a forró napokra.

  • További hűsítő tippjeink:

A zöldségek és gyümölcsök mellett a fehér és barna rizs, árpa, bab, tofu, joghurt és tehéntej is hűsítő hatásúak. A tárkony és kömény is jó választás lehet a meleg napokra.

A témához illően hoztunk egy podcast adást, melyben Szani Roland Erdélyi Alízzal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárával beszélgetett arról, jól étkezünk-e, illetve tanácsokat is kapunk, hogyan táplálkozzunk jól a nyári hőség idején.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.