Az ausztrál Élelmiszerbiztonsági Információs Tanács új jelentése az emberek kézmosási szokásaival foglalkozik. A tanulmány kimutatta, hogy sokan elhanyagolják a rendszeres kézmosást, még akkor is, ha ez alapvető lenne a fertőzések megelőzésében. Az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy ez növelheti a baktériumok terjedésének esélyét - aki nem most kezet, veszélyezteti a közegészséget.

Forrás: Shutterstock
A felmérés 1229 ausztrál ember kézmosási szokásait vizsgálta. Kiderült belőle, hogy a vizsgálatban résztvevő személyek csak ritkán mosnak kezet. A nők valamivel szorgalmasabbak e téren: 83 százalékuk megtisztítja a kezeit minden WC-használat után, ez az arány a férfiaknál csak 80%. Mindkét nem sokszor hanyagolja el a kézmosást, mielőtt élelmiszerekhez nyúl, de a férfiak itt is rosszabbul teljesítettek, csupán 55% figyel erre, mik a nőknél ez az arány 62%.
Az életkor szintén befolyásolja a kézmosási szokásokat. A fiatalabb, 34 év alatti korosztály kevésbé figyelmes, csak 69 százalékuk mos kezet minden alkalommal a mosdó használata után, ezzel szemben a 65 év felettiek körében ez az arány 86%.
Miért nem mosnak kezet az emberek WC-használat után?
Számos tanulmány igyekszik feltárni a kézmosás elhagyásának okait. Egy Indiában végzett kutatás például arra világított rá, hogy az iskolás gyerekek 91%-a nem tartja veszélyesnek, ha nem mos kezet, mert nem érzékelik a betegségek kockázatát. Sőt, a gyerekek 46%-a nem érzi szükségét a kézmosásnak, mert nem látja a baktériumokat. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a kézhigiénia fontosságát sokan alábecsülik, különösen akkor, ha a veszély nem látható közvetlenül.

Forrás: Shutterstock
A felnőttek esetében a kézmosás elhagyását valószínűleg más tényezők okozzák, például sietség vagy figyelmetlenség következménye lehet.
A kézmosás elmaradásának kockázatai
A vizelet és a széklet rengeteg baktériumot tartalmaz. A székletben grammonként több mint 100 milliárd baktérium található, így a WC-használata után különösen fontos lenne a kézmosás. Azok, akik ezt nem teszik, a baktériumokat továbbvihetik minden tárgyra, amit megérintenek, ezáltal fokozva a fertőzések terjedésének kockázatát.
A főzés előtti kézmosás elhanyagolása szintén komoly veszélyt jelenthet. Ha a baktériumok ételre kerülnek, ott elszaporodhatnak, és toxinokat termelhetnek, amelyek hányással, hasmenéssel járó betegségeket okozhatnak. Különösen fontos a kézhigiénia azok számára, akik legyengült immunrendszerrel rendelkeznek, például idősek vagy krónikus betegek esetében, mivel náluk a fertőzések súlyosabb lefolyásúak lehetnek.


