Vigyázat! Ez az 5 étel száraz bőrt okozhat

Beauty,,People,,Skincare,And,Cosmetics,Concept,-,Happy,Young,Woman
Shutterstock/Copyright (c) 2016 Ground Picture/Shutterstock. No use without permission. - Ground Picture
egészséges bőr hidratáltság gyulladás
A száraz bőr nem csak esztétikailag jár kellemetlenségekkel, hanem számos fizikai tünete is van, mint a viszketés, hámlás, repedezés – és aki hajlamos rá, hogy könnyen kiszáradjon a bőre, annak a szeles időjárás és a fűtési szezon nagyon nem kedvez.

A száraz bőr rendkívül zavaró tud lenni: ég, fáj, viszket – ráadásul, ha sokat vakarjuk, akkor gyulladást is okozhat. A szervezetünk megfelelő hidratálásával és a kifejezetten száraz bőrre kifejlesztett krémekkel sokat segíthetünk a problémán, de az sem mindegy, hogy mit eszünk. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek és italok, amelyek kifejezetten száríthatják a bőrt – ezeket érdemes kerülni, vagy legalábbis csökkenteni a mennyiséget. A táplálkozás ugyanis szorosan összefügg a bőrünk egészségi állapotával; bizonyos tápanyagok elengedhetetlenül szükségesek bőrünk egészségéhez, míg a különböző élelmiszerek fokozhatják a bőr szárazságát. A megfelelő bőrápolási rutin mellett érdemes ezekre is odafigyelni, hogy elkerüljük a száraz bőr okozta kellemetlenségeket.

Satisfied,Woman,Applying,Mousturizer,Cream,On,Her,Face,In,Winter
A száraz bőr rendkívül zavaró tud lenni: ég, fáj, viszket
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Antonio Guillem/Shutterstock.  No use without permission.

Ezeket az ételeket kerüld, ha célod a száraz bőr elkerülése

1. Sós ételek

A só kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet működésében, sokat hallhatjuk például, hogy az edzés után mennyire fontos a sópótlás. Ez valóban így van, de a túlzott sófogyasztásnak számos egészségkárosító hatása ismert: vesekárosodáshoz, magas vérnyomáshoz, gyomorproblémákhoz vezethet, ráadásul a mértéktelen sófogyasztás elvonja a szervezetből a vizet és ezzel erősen hozzájárul a száraz bőr kialakulásához. Az ajánlott napi sóbevitel egy felnőtt számára körülbelül 5 gramm – ez egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

2. Fehér lisztes kenyér, péksütemények, tészta

Close,Up,Of,Fresh,Bread,,Bowl,Of,Flour,,Wheat,Grains
A fehér liszt és a finomított szénhidrátok hirtelen emelik a vércukorszintet
Forrás: Shutterstock

Természetesen itt is a mérték a legfontosabb. Nem okoz azonnali bőrszárazságot, ha megeszel egy szelet fehér lisztből készült kenyeret, vagy egy tányér bolognait. De jó, ha tudod, hogy a fehér liszt és a finomított szénhidrátok hirtelen emelik a vércukorszintet, ami hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához és a súlygyarapodáshoz is. Túlzott fogyasztás esetén pedig gyulladást okozhat a szervezetben, ami egyértelműen negatívan hat a bőrünkre is.

3. Cukor

A cukor a fehér liszthez hasonlóan hirtelen vércukorszint emelkedést okoz. Ezen kívül negatívan befolyásolja a szervezet kollagéntermelését – és tudjuk, hogy a kollagén elengedhetetlenül szükséges a bőr regenerálódásához és rugalmasságához. Ha a szervezet nem termel elég kollagént, akkor a bőrünk hajlamosabb lesz a kiszáradásra. Sajnos ez a cukor egészségesebb alternatíváira is igaz: a datolyaszirup, a méz, a rizsszirup és az agavészirup egyaránt hasonló hatással lehetnek a bőrre.

4. Gyorséttermi ételek

Multiethnic,Group,Of,Friends,Having,Meal,At,80s,Vintage,Diner
A gyorséttermi ételek szervezetre gyakorolt negatív hatásai ismertek
Forrás: Shutterstock

A gyorséttermi ételek szervezetre gyakorolt negatív hatásai ismertek: emésztési problémákat, vércukorszint-ingadozást, súlygyarapodást, cukorbetegséget okozhatnak, ráadásul hosszú távú fogyasztásuk májkárosodáshoz, valamint szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Nem meglepő tehát, hogy ezek a bőrünkre sincsenek jó hatással, ha rendszeresen fogyasztunk ilyen alacsony tápértékű, zsíros élelmiszereket, azzal elősegítjük a gyulladások kialakulását a szervezetben és ezzel a száraz bőr még érzékenyebbé válik.

5. Olajban sült ételek

A zsírban, olajban sütés során az olajban lévő természetes zsírsavak átalakulnak úgynevezett transzzsírokká. Ezek erősen gyulladáskeltő hatásúak és nagy hatással vannak a bőr egészségi állapotára is. Felerősíthetik a bőr szárazságát, de van, akinél pattanásokat okoznak. A magas hőmérsékleten, olajban történő sütés hatására az élelmiszerek elveszítik antioxidáns tartalmukat – amik rendkívül fontosak a bőr egészségének megőrzésében.

 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.