A skorbut, amelyet egykor a tengerészek rettegett betegségeként tartottak számon, évtizedekig szinte teljesen eltűnt a fejlett országokból. Egy franciaországi tanulmány azonban most arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a súlyos táplálkozási hiánybetegség újra megjelent, különösen a gyermekek körében.

Forrás: Shutterstock
Ismét terjedésnek indult a skorbut
A tanulmányt a neves brit orvosi folyóirat, a The Lancet közölte. A kutatók megállapították, hogy a betegség, amely hagyományosan ritka volt a magas jövedelmű országokban, az utóbbi években ismét terjedésnek indult. A COVID-19 világjárvány okozta társadalmi-gazdasági változások tovább súlyosbíthatták ezt a tendenciát, azonban pontos adatok eddig csak korlátozottan álltak rendelkezésre. A kutatás során a szakemberek kilencéves időszakot elemeztek, kiemelt figyelmet fordítva a pandémia utáni lehetséges növekedésre és összefüggést találtak.
A C-vitamin hiány-tünetei
Bár a C-vitamin-hiány nem minden esetben okoz skorbutot, nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümöcsöt fogyasszunk. Az átlagos felnőtt napi C-vitamin-igénye 60-90 mg, de ha azt természetes tápanyagokból visszük be, a többlet se okoz gondot. A skorbut, amelyet a C-vitamin tartós hiánya okoz, komoly következményekkel járhat, beleértve a fogínyvérzést, az izomgyengeséget és a csontok törékenységét.
Ők a legveszélyeztetettebbek
Ha szélsőséges diétát követsz, vagy fogyókúrázol, akkor se hagyd el az étkezésedből a magas C-vitamin-tartalmú élelmiszereket. A feldolgozott ételek sokaknál szintén hiánybetegségeket okozhatnak, és akkor is érinthet a probléma, ha valamilyen felszívódási zavarral küzdesz.


