káposzta recept Bódi Margó étel pogácsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A toroskáposzta ízletes, kiadós fogás lehet egy-egy hideg téli napon. Bódi Margó most a bodagot ajánlja mellé, és azt is elárulja, hogyan készíti a kenyeret helyettesítő finomságot.

Toroskáposzta

Hozzávalók:

1 kg oldalas
2 kg savanyú káposzta
bors

1/4 kg zsír

Elkészítés:

Egy lábasba beleteszem a zsírt, a sót, majd felteszem az oldalast két dl vízzel a tűzre, és pirosra sütöm.

Leöblítem a káposztát, kicsavarom, ráteszem a húsra. Öntök alá kb fél dl vizet, megszórom borssal, sóval, összekeverem, lefedem és hagyom, hogy összesüljön. Néha megkavarom, hogy ne égjen oda.

Kenyérrel vagy bodaggal tálalom (lásd a következő oldalon).

Ízlés szerint tejföllel is fogyasztható.





Tippünk:
Még több recept a Recepttárban!


Pogácsa - bodag

"Magyarország más területein bodagnak nevezik, de Nagyecseden pogácsa, roma nyelven bokoli a neve. Régen a kenyeret helyettesítette, ugyanis a romáknak nem volt kemencéjük. A sparhelt tetején sütötték, később, amikor már jobb tűzhelyük volt, tepsibe rakták. A kislányok 10-11 éves korukra már önállóan meggyúrták a pogácsát. Én még a mai napig is előszeretettel sütök a családnak. Legfőképp gyermek keresztelésénél tesszük az ünnepi asztalra" - mondja Margó.

Hozzávalók:

1 kg liszt
2 kanál zsír
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csomag sütőpor
só, víz

Elkészítés:

A lisztet beleöntöm a tálba, hozzáadom a sót, a szódabikarbónát, a sütőport. Annyi vizet adok hozzá, hogy közepes állagú tésztát kapjak. Jól kigyúrom.

Megfogom a tésztát, kifordítom, megkenem egy kanál zsírral, majd visszafordítom, újra összegyúrom. Ezt a műveletet újra megismétlem. Jól összegyúrom, kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezem és kézzel a tepsi formájára alakítom, hogy teljesen kitöltse. Késsel négyzeteket vágok a nyers tésztába, mert így könnyebb lesz a megsült tésztát darabokra tördelni.

180 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütöm, majd konyharuhába burkolva teszem az asztalra, hogy puha maradjon.

Ebből a tésztából zsírban sült pogácsát is lehet sütni: amikor gyúródeszkán van a tészta, ököl nagyságú darabokra osztom. A darabokat, mint egy lángost széthúzogatom és bő, forró zsírban mindkét oldalát megsütöm.



Tippünk: Még több recept a Recepttárban!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.