Az eredeti karácsonyi bejgli receptje - Plusz tippek a töltelékhez

sütés karácsony recept bejgli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony nem karácsony bejgli nélkül! Ha azonban nem szereted a hagyományos diósat vagy mákosat, vagy ha az idén inkább valami különlegeset sütnél, próbáld ki szuper bejglireceptjeinket!

Tipp! Ördög Nóra, ahogyan még sohasem láttad! Kattints a galériáért!


Thinkstock
Thinkstock



Az eredeti karácsonyi bejgli receptje

Hozzávalók két rúdhoz:

- 400 g liszt
- 200 g vaj
- 80 g cukor
- 1 dl tej
- 15 g élesztő
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája a kenéshez
- 10 g porcukor


Morzsold el a lisztet a vajjal és a cukorral egy nagyobb edényben, majd az élesztőt futtasd fel a langyos tejben, és dolgozd össze a tésztát. Verd fel a tojást egy csipet sóval, majd ezt is keverd hozzá. Gyúrj belőle sima tésztát, és lefedve pihentesd meleg helyen legalább egy órán keresztül.

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, közben a tésztát oszd két egyforma részre, nyújtsd mindkét darabot fél centi vékony, 30x35 centis téglalappá. Kend meg az általad választott töltelékkel úgy, hogy a széleken 1-1 centis "keret" maradjon üresen. Óvatosan tekerd fel a tésztát, kend meg tojássárgájával, majd a bejglit süsd sütőpapírral bélelt sütőben körülbelül fél óráig, amíg aranybarna nem lesz. Vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni. Szeletelve, porcukorral megszórva tálald.

Szólj bele: Szorongok. Segítség!


A diótöltelék receptje












Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!
















Thinkstock
Thinkstock


Főzd össze a cukrot a tejjel szirupszerűvé, majd öntsd a darált mákra és a reszelt citromhéjra. A vajat, az őrölt fahéjat és a mazsolát is keverd a máktöltelékhez, néhány perc kavargatás után tedd félre a mákos krémet, hogy kihűljön. Ha már teljesen hideg, kenheted is a kinyújtott bejglitésztára.


A diós-meggyes vagy mákos-meggyes töltelék receptje

Hozzávalók 2 rúdhoz:

- 800 g cukros darált dió vagy cukros darált mák
- meggykompót ízlés szerint
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- néhány csepp rum vagy rumaroma
- 1 dl meggykompótlé

A cukros darált diót vagy mákot keverd össze a fahéjjal és a szegfűszeggel. Hogy a töltelék kenhető legyen, öntsd hozzá először a kompót levét, a rumot vagy a rumaromát, kevergesd egy kicsit, majd szórd bele a meggyszemeket is. Mivel ez a töltelék hidegen készül, nincs szükség várakozásra, azonnal kenheted a bejglitésztára.

Gesztenyés karácsonyi különlegesség

Hozzávalók 2 rúdhoz:

- 500 g mirelit gesztenyemassza
- 200 g vaj
- 100 g cukor
- 30 g mazsola
- 1 tojássárgája

Olvaszd fel úgy a mirelit gesztenyemasszát, hogy már ne legyen fagyos, de maradjon hideg. Eközben keverd habosra a vajat a cukorral és a tojássárgájával, majd dolgozd össze a gesztenyével. Ha a gesztenyetöltelék már összeállt, szórd bele a mazsolát, keverd még egy keveset, majd megkenheted a tésztát a töltelékkel.


Tipp! Elképesztő átalakulás, Krisztából a karácsonyi bulik királynője lett. Kattints a galériáért!


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.