Így készíts szaloncukrot házilag! - Plusz három ehető karácsonyfadísz

szaloncukor dísz recept karácsonyfadísz sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyfa éppúgy nem igazi szaloncukor és más nyalánkságok nélkül, mint csillogó üveggömbök és girlandok nélkül. Díszítsd az idén a fenyőfát dekoratív finomságokkal!

Tipp! Igazi partikirálynő lett Nórából! Kattints a galériáért!


Szaloncukor - több ízben



Thinkstock
Thinkstock

Hozzávalók:

- fél kiló cukor
- két deci víz

Az ízesítéshez:

- gyümölcslé
- lekvár
- rum
- 10 deka finomra darált dió
- 10 deka finomra darált mogyoró
- 10 deka kókuszreszelék, mazsola

A bevonathoz:

- csokoládé
- kakaó vagy kókuszreszelék

A cukrot és a vizet öntsd egy nagyobb edénybe, majd lassú tűzön gyakran megkeverve főzd. A massza akkor van kész, amikor buborékossá és átlátszóvá válik, és ha egy fakanálra vagy főzőkanálra feltekerheted, mert nyúlik. Ezt a cukormasszát kell ízesítened, ezért ha többfélét szeretnél készíteni, oszd szét a sűrű szirupot. Ha folyékony ízesítőt használsz, például gyümölcslevet, annyival kevesebb vízzel készítsd a masszát, hiszen az állag nagyon fontos.

Ha alaposan elkeverted a hozzávalókat, melegítsd fel újra az egészet, majd hagyd kihűlni. Ha a massza egy kicsit kihűlt, szeleteld kívánt formájúra - de akár gömböket is formálhatsz -, majd hagyd állni, amíg teljesen megszilárdul. A kis téglalapokat, golyókat vagy kockákat bevonhatod csokimázzal, beleforgathatod kakaóporba vagy kókuszreszelékbe, de bevonat nélkül is igazán különleges szaloncukrot készíthetsz. A karácsonyfára csillogó papírba csomagolva vagy madzagra fűzve is felakaszthatod, de az ünnepi asztal díszeként egy szép tálon is megállja a helyét.

Diós mézeskalács

A mézeskalács és a fenyőfa illata teszi igazán ünnepivé a karácsonyt! Ráadásul felejthetetlen családi program lehet, ha együtt kever, formáz, díszít és sütöget a család apraja-nagyja. A recept ötven darabra szól.

Thinkstock
Thinkstock

Hozzávalók:

- 250 g vaj
- 375 g liszt
- 200 g cukor
- 50 g barnacukor
- 100 g hígabb méz
- fél vaníliarúd kikaparva
- 40 g dió
- 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék (szegfűszeg, fahéj, ánizs)
- só

Melegítsd fel a vajat egy lábasban, hogy egy kicsit megbarnuljon, majd tedd félre hűlni. A lisztet, a cukrot, a mézet, a vaníliát, a fűszereket és a csipet sót add a vajhoz, és keverd össze, lehetőleg robotgéppel, gyors fokozaton. Ezután a tésztát oszd háromfelé, és görgess belőle körülbelül 4 centi vastag hengereket. A diót daráld durvára és keverd össze a barnacukorral, majd forgasd bele a hengereket, ezután egyesével csomagold fóliába vagy sütőpapírba őket, és tedd a hűtőbe legalább két órára.

Ha letelt az idő, vedd elő a hengereket, és vágd fel őket 1 centis szeletekre, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd a sütit 180 °C-ra előmelegített sütőben, a sütő középső polcán 12-15 percig, hogy aranybarna legyen. A diós mézeskalácsot papírral bélelt, lezárható fémdobozban akár három hétig is tárolhatod, de karácsonyfadíszként is sokáig eláll.

A Life.hu tippje: A gyerekek kedvéért figurákat is készíthetsz a mézeskalácsból. Ebben az esetben a hengereket nyújtsd egy centi vastagra, és formáljatok belőlük karácsonyi motívumokat, angyalkát, karácsonyfát vagy szívecskét. Díszíthetitek dióval, cukormázzal vagy dekortollal is. Remek móka!

Tipp! "Szeretem ahogy a Nap simogat..."Kattints a galériáért!


Puszedli



Thinkstock
Thinkstock

Hozzávalók:

- 200 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- egy késhegynyi őrölt kardamom, szegfűszeg, szegfűbors
- 200 g darált mandula
- 50 g kandírozott narancs, durvára vágva
- 75 g kandírozott citrom, durvára vágva
- fél citrom reszelt héja
- 250 g liszt
- 4 tojás
- 1 csapott teáskanál sütőpor

Verd habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztben keverd el alaposan a sütőport, a fűszereket, a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket, majd óvatosan add hozzá a cukros tojáshabot, hogy össze ne törjön, de a tészta mégis összeálljon. A tésztából formálj körülbelül ujjnyi vastag kör alakú sütiket, egy kisebb pogácsaszaggató jó szolgálatot tehet. A puszedli-korongokat helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben 15-20 percig süsd 175-200 °C-on. Ha megsült, hagyd kihűlni, végül díszítheted cukormázzal vagy durvára aprított mandulával is. A puszedli papírral bélelt, lezárható dobozban akár egy-két hétig is eláll, de a karácsonyfán is sokáig friss marad.

A Life.hu tippje: Egyszerű, de nagyszerű cukormázat készíthetsz 200 g porcukorból, 2 evőkanál citromléből és 2 evőkanál forró vízből, nem csak puszedlihoz. A hozzávalókat csak keverd össze, és kevergetve főzd 5-10 percig, amíg sűrűbb szirup állagúvá nem válik.

Habcsók

A különböző formájú habcsókok egészen egyedivé teszik a fenyőfát. A rózsaszínek csajossá, a fehérek havassá, a színesek pedig vidámmá varázsolják a hangulatot. A habcsók ráadásul teasüteményként vagy kávé mellé is nagyon finom. A recept körülbelül 20 adagra szól.

Thinkstock
Thinkstock

Hozzávalók:

- 3 tojásfehérje
- 125 g cukor
- só
- ételfesték

A hideg tojásfehérjét öntsd egy gondosan zsírtalanított edénybe, ha ugyanis zsiradékkal érintkezik vagy tojássárgája kerül bele, a hab összeeshet. A tojásfehérjét először habverővel vagy robotgéppel - alacsony fokozaton - lassan verd fel, majd kapcsolj magasabb fokozatba. Adj hozzá egy csipet sót, majd adagold hozzá apránként a cukor felét. A maradék cukrot csak akkor öntsd bele, ha a tojáshab már elég kemény, ha az elegy összeállt, abbahagyhatod a habverést. Ha nem fehér csókokat szeretnél, bármilyen színű ételfestékkel megbolondíthatod őket. A habot töltsd nyomózsákba, amelynek a vége csillag alakú, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomj karikákat, szívecskéket, vagy bármilyen kedvedre való formát. A habcsókokat tedd 75-100 °C-ra előmelegített sütőbe, a középső polcon süsd a legalacsonyabb fokozaton, vagyis inkább szárítsd körülbelül két órán keresztül. Vigyázz, hogy fehérek (vagy színesek) maradjanak! Ha teljesen megszáradtak a sütik, tedd a habcsókokat papírral bélelt, lezárható dobozba, de a fán is hetekig frissek és finomak maradnak.


Tipp! Döbbenetes képeken a kedvenceink! Kattints a galériáért!


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.