húsvét 2014 recept húsvét főzés desszert főétel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkápráztatnád a családodat vagy vendégeidet húsvétkor, vagy egyszerűen a sonka és tojás kettősét unod, és valami izgalmasabb menüt tervezel? Íme néhány hagyományos, mégis formabontó recept az ünnepre.

Póréhagymaleves sajthabbal

Hozzávalók:

- 150 g leveles tészta
- 2 tojás
- 40 g húsos szalonna
- 1 babérlevél
- liszt
- fél teáskanál őrölt bors
- másfél kg póréhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 300 ml vermut
- 700 ml zöldségleves alaplé
- 50 g parmezán
- 300 ml tejszín
- só
- bors

Thinkstock
Thinkstock

Simítsd ki a leveles tésztalapokat, szépen egymás mellé, majd vágj belőlük 30x20 cm-es téglalapokat. Válaszd szét a tojásokat, a sárgáját egyelőre tedd a hűtőbe. A szalonnát vágd apró kockákra, a babérlevelet törd össze. Vedd a tésztatéglalapok felét, és kend meg őket tojásfehérjével, majd szórj rájuk szalonnát és őrölt babért. Helyezd rájuk a maradék tésztalapokat, és egy nyújtófával préseld össze ezeket. A töltött tészták tetejét is kend be tojásfehérjével, majd szórd meg borssal. Derelyevágóval vagdald a lapokat vékony szeletekre, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 220 °C-ra előmelegített sütőben süsd 15 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Ezalatt hámozd meg a póréhagymákat, a fehér és a világoszöld részüket vágd apróra. Egy edényben forrósíts fel vajat, és ezen dinszteld meg a hagymát, ha már üveges, öntsd fel a vermuttal, és főzd néhány percig. Ezután öntsd hozzá a levesalapot, és főzd még 15 percig, majd botmixerrel pürésítsd nagyon finomra. Keverd el a tejszínt a tojássárgájával és a reszelt sajttal - ez lesz a hab. Tálalás előtt a sajthabból szaggass galuskákat a forró levesbe, sózd, borsozd, és szalonnás stanglikkal kínáld.

Szólj bele! Hogyan készültök a húsvétra? Mit kapnak a locsolók? :)



Tojással töltött vagdalt

Hozzávalók:

- 2 zsemle
- tej
- 750 g darált hús
- 1 vöröshagyma
- 2 evőkanál vaj
- só
- bors
- 1/2 teáskanál majoránna
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 50 g felkockázott szalonna
- 2,5 dl sör
- 2 keményre főtt tojás

Thinkstock
Thinkstock

A zsemléket áztasd tejbe, ha megszívták magukat, óvatosan nyomkodd ki, és gyúrd össze a darált hússal. A hagymát kockázd fel, pirítsd üvegesre a felforrósított vajon, majd ezt is keverd a húsmasszához. Sózd, borsozd, fűszerezd majoránnával, petrezselyemmel, fokhagymával, keverd össze alaposan. A fasírtalapot terítsd egyenesen egy sima felületre, tedd a közepére a főtt tojást, és szépen formáld a tojás köré a masszát, majd az egészet tedd egy kiolajozott sütőformába, és igazgasd el. Teríts a tetejére szalonnaszeleteket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig süsd. Sütés közben a vagdaltat locsold meg időnként sörrel. Krumplipürével és friss salátával tálald a vékony szeletekre vágott vagdaltat.

Húsvéti csirkesült

Hozzávalók:

- 1,5 kilós csirke
- só
- bors
- 3 szál kakukkfű
- 12 kis burgonya
- 3 közepes vöröshagyma
- 12 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 350 g sárgarépa
- 4 szelet szalonna
- 150 ml húsleves
- 1 citrom

Thinkstock
Thinkstock

A csirkét kívül-belül dörzsöld be sóval és borssal. A hasüregbe helyezz kakukkfűágakat, majd helyezd a csirkét a mellével felfelé egy nagyobb tepsibe. Hámozd meg a krumplit, a fokhagymát és a hagymát, ez utóbbit vágd 4-6 darabra, öntsd le olajjal, sózd és borsozd ezeket, majd halmozd a csirke köré a tepsibe. Hámozd meg a répákat, majd négyesével csavard ezeket egy-egy szelet szalonnába, és tedd ezt is a tepsibe. Told a csirkét 200 °C-ra előmelegített sütőbe, majd süsd körülbelül 1,5 órán keresztül, a zöldségköretet néha megforgatva, a húst a húslével többször meglocsolva. A sütési idő letelte előtt 10 perccel vágd félbe a citromot, és a levét facsard a húsra és a köretre.

Spenótos palacsinta

Hozzávalók:

- 125 ml tej
- 2 tojás
- 100 g liszt
- só
- bors
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 450 g friss spenót
- 100 ml tejszín
- szerecsendió
- 7 evőkanál olaj
- 200 g reszelt gouda sajt
- 2 csomó retek
- fél csomó petrezselyem
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 teáskanál cukor

Thinkstock
Thinkstock

A palacsintához a tejet, a tojásokat, a lisztet és sót egy magas falú edényben keverd össze kézimixerrel, majd hagyd pihenni 10 percig. Kockázd fel a hagymát és a fokhagymát, majd vajon dinszteld üvegesre, hámozd meg, aprítsd fel a spenótot, majd egy percig pirítsd meg a hagymán. Öntsd fel tejszínnel, fűszerezd sóval, borssal és őrölt szerecsendióval, kevergesd néhány percig, majd vedd le a tűzről, és tedd félre. A tésztából kevés olajon süss 8 palacsintát, majd tedd őket egy tálra, tegyél a közepükbe a párolt spenótból, és tekerd össze. A feltekert palacsintákat tedd egy sütőformába, szórd meg reszelt sajttal, és 180 °C-ra melegített sütőben süsd körülbelül 30 percig. Közben tisztítsd meg a retket, és szeleteld fel, szórd meg petrezselyemzölddel. A fehérborecetet keverd össze cukorral, sóval, borssal és 4 evőkanál olajjal, keverd össze, majd öntsd a retekszeletekre. Tálalásnál a palacsinták mellé ebből a reteksalátából szedj!

Tojáslikőrös szelet

Hozzávalók:

- 6 tojásfehérje
- só
- 180 g cukor
- 6 tojássárgája
- 90 g liszt
- másfél evőkanál kakaó
- 2 evőkanál keményítő
- 3 teáskanál sütőpor
- 250 g aprított mogyoró
- 250 g áfonya- vagy más kompót
- 600 ml tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 csomag habfixáló
- 150 ml tojáslikőr
- 5 evőkanál csokireszelék

Thinkstock
Thinkstock

A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, majd fokozatosan adagold hozzá a cukrot, és utána még legalább 3 percig habosítsd. Verd fel a tojássárgáját is, majd keverd hozzá óvatosan, hogy a fehérje össze ne törjön. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a kakaót, a keményítőt, a sütőport és az aprított mogyorót, majd ügyesen keverd el a tojással. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd öntsd rá a masszát. Told a tepsit a forró sütőbe, és a második sínen süsd a süteményt 18-20 percig, majd hagyd kihűlni, és locsold meg a kompóttal. A tejszínt vaníliás cukorral és a habfixálóval verd kemény habbá. Egy evőkanál segítségével halmozd a tejszínhabot egyenletesen a süteményre, majd öntözd meg a tojáslikőrrel, és díszítsd csokireszelékkel.

Tudj meg minden fontosat már a hírfolyamodból! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.