Gréta konyhája vegetarianizmus vegán karácsonyi menü Stőhr Gréta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Attól még, hogy nincs benne hús és semmiféle állati eredetű hozzávaló, egy vegán menü is lehet eszméletlenül ízletes. A hozzávalók ugyanis többnyire olyan gyümölcsök és zöldségek, amik tele vannak vitaminokkal, rostokkal - egyszóval élettel. Így is készülhet kreatívan a karácsonyi asztalra való, meg is mutatjuk, hogyan. 

Előételnek: dióhummusos falatok

Hozzávalók:

1 üveg főtt csicseriborsó
1 bögre darált dió
2 gerezd fokhagyma
1 csipet cayenne bors
1 mk római kömény vagy garam masala
2 ek inaktív élesztőpehely (nemes élesztőpehely)
3 ek olívaolaj
fél citrom leve
só, bors

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el

A hozzávalókat az olíván kívül helyezd egy aprítóba, és lassú fokozaton dolgozd össze, majd fokozatosan adagold hozzá az olívaolajat. Krémes, fűszeres masszát kapsz, ezzel kend meg a pumpernicket (fekete kovászos, egészséges kenyér). Vendégvárónak tökéletes lesz!

Isteni ünnepi köret: áfonyás-pisztáciás édesburgonyasaláta

Hozzávalók:

4 db friss édesburgonya meghámozva, felkockázva
1 szál újhagyma vagy póréhagyma, apróra vágva
1 marék aszalt áfonya aprítva
1 tk tojásmentes majonéz (veganéz)
1 tk dijoni mustár
só, bors, vegamix
1 tk garam masala
1 tk grillfűszer
olívaolaj
10 dkg pisztácia

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és oszlasd el rajta a kockákra vágott édesburgonyát. Locsold meg olívaolajjal, szórd meg egy kis vegamixszel, garam masalával és grillfűszerrel. 25 perc alatt süsd készre, majd keverd össze és szórd bele a hagymát és az aprított áfonyát. Ha az édesburgonya kihűlt, add hozzá az öntethez és alaposan forgasd össze. Tálalás után a tetejét szórd meg pisztáciával. Bármilyen zöldségfasírthoz kitűnő köret ez az ízletes saláta!

A tökéletes főétel: karácsonyi mandulás vagdalt hagymalekvárral

Hozzávalók:

1 kisebb cukkini reszelve, kinyomkodva
2 db közepes répa reszelve
1 fej lilahagyma apróra vágva
1 blokk füstölt tofu vagy búzahús
1 bögre csicseriborsóliszt
1 bögre darált, pirított mandula
fél bögre gluténmentes lisztkeverék
2 ek pirított tökmag
só, bors, kevés paprika (lehet hozzáadni kedvenc zöldfűszereket is)

Forrás: www.erewhonmarket.com

A hozzávalókat helyezd egy aprítóba, majd masszává dolgozd össze. A masszát egy hőálló üvegtálba simítsd egyenletesen, majd a tetejét locsold meg olívaolajjal. 180 fokos sütőben 25-30 percig süsd. Ha kihűlt, vágd szeletekre és halmozz a tetejére hagymalekvárt.

Így készül a hagymalekvár

Hozzávalók:

személyenként 2 hagyma
2-3 ek bio margarin
1 ek nádcukor
2 ek balzsamecet

A hagymákat karikázd fel, a margarint olvaszd meg, és közepes lángon kezdd párolni a hagymát, közben folyamatosan kevergesd. A karamellizáció folyamata elég hosszú, türelemmel készül. Ha elkezd barnulni a hagyma, sózd meg, add hozzá a cukrot, és öntsd fel balzsamecettel. Addig kevergesd, míg a hagyma besűrűsödik, és szép aranybarna színt kap.

Mennyei desszert: sütőtökös csokis brownie-szuflé

Hozzávalók:

1 és fél bögre gluténmentes lisztkeverék
1 ek lenmagliszt 3 ek vízzel összekeverve (tojáspótló)
3/4 bögre nádcukor vagy természetes édesítő
1/3 bögre kakaópor
1 tk chai masala fűszerkeverék (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom)
100 g étcsokoládé
csipet só
fél ek sütőpor
fél bögre mandulatej
fél bögre sült sütőtökpüré
1tk vanília aroma
3 ek cukor, 2 ek kakaópor összekeverve
1 és 1/4 bögre növényi tejből készült kakaó vagy kakaós rizstej

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el

Először is készítsd el a lenmagtojást: ehhez keverj össze 1 ek lenmagot 2 ev langyos vízzel, hagyd állni 10 percig, amíg bezselésedik, ehhez add majd hozzá a keveréket. Keverd össze a szárazanyagokat és a nedves hozzávalókat külön tálban, majd a nedveset apránként adagold a szárazhoz, és nagyon alaposan keverd el. Egy üvegtálat bélelj ki sütőpapírral, és egyenletesen oszlasd el a sütimasszát. Szórd meg a cukros-kakakóporos keverékkel, majd öntsd le a kakaós rizstejjel. 190 fokon 25-30 perc alatt süsd készre. Még melegen, tejmentes vanília- vagy banánfagyival tálald.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.