Roberto konyhája lasagne recept gasztronómia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lasagne az egyik kedvenc ételem. Megmutatom nektek, én hogyan szoktam elkészíteni. 

Most a párom lasagne receptjét hoztam el nektek, amiben nincs semmi csavar, nyakatekert mozdulat és ismeretlen fűszer. Viszont van benne szeretet és lelkesedés, alaposság és humor. Például a legutóbbi alkalommal a tesójával készítették közösen, nem aprózták el, mert két tepsivel készítettek egyszerre. Ment a sakkozás a sütőben való ide-oda pakolgatással.

Isteni lasagne Roberto konyhájából Forrás: Roberto konyhája

Hozzávalók 8 főre

• 80 dkg marha darálthús
• 2 nagy fej vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 7 dl paradicsomszósz
• 4 evőkanál olívaolaj
• 500 g lasagne tészta
• 200 g parmesan sajt de ízlés szerint ki mit szeret, én kimondottan szeretem füstöltsajttal
• bazsalikom ízlés szerint, frissen vagy szárítva

Besamel mártás

• 10 dkg vaj
• 3 púpozott evőkanál liszt
• 5 dl langyos tej
• 1 csipet só
• 1 csipet fehérbors
• 1 csipet őrölt szerecsendió

Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés

Vágjuk nagyon apró kockákra a hagymát a fokhagymával, és pirítsuk meg az olívaolajon üvegesre, adjuk hozzá a bazsalikom leveleket. Rakjuk a pirított hagymához a darálthúst és nagy lángon pirítsuk addig, amíg ki nem fehéredik. A vége felé sózzuk, borsozzuk meg és öntsük hozzá a paradicsomszószt. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük 20 percet. Kóstoljunk folyamatosan és ízesítsük, ha szükséges.

Közben készítsük el a besamel mártást. Olvasszuk fel a vajat és rakjuk bele a lisztet, kis lángon kevergetve pirítsuk 2-3 percet. Ezt hívják világos vajas rántásnak, amit mi felöntünk majd a langyos tejjel és egy habverő segítségével folyamatosan kevergetve felforraljuk. Közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a reszelt szerendióval. Amint sűrűsödik, lassan hozzáadagoljuk a maradék langyos tejet és 1 percig forraljuk, hogy ne maradjon liszt ízű.

Amint készen vagyunk, kezdhetjük a tepsibe rétegezést. Válasszunk egy olyan tepsit, ami inkább közepes mint nagy és magasfalú. Nyugodtan belepróbálhatjuk a tésztalapot és számolgathatunk mennyi kell majd egy réteghez, és ha nem illeszkedik a forma akkor nyugodtan törjünk le a tésztalapokból.

Kezdjük:
• egy réteg paradicsomos szósz,
• arra egy réteg tészta,
• arra besamel,
• egy réteg paradicsomos (bolognai) szósz és reszelt sajt.

Folytassuk a rétegezést és az utolsó réteghez keverjük össze a maradék besamelt a paradicsomos szószunkkal. Ezt terítsük majd szét a tetején és szórjuk meg alaposan a maradék sajttal. Előmelegített sütőben 180 fokon maximum 30 percig sütjük, amíg a sajt rá nem pirul a tetejére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.