Marton Adrienn: "Egy igazi szőlőmagüzemben főztem"

szőlőmag antioxidáns Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar borok messzeföldön híresek és számos díjat, elismerést zsebeltek már be nemzetközi versenyeken is. Nemrég egy olyan pincészet projektzáró rendezvényén vehettem részt, ahol a borászaton túlmutatva kékszőlőmagból készült termékeket mutattak be.

Mindig is szerettem azokat a családi vállalkozásokat, amelyek mernek nyitni az új dolgok felé és a hagyományőrzés mellett is törekednek a fejlődésre, megújulásra. Egy borászat esetében a szőlőmag a feldolgozással járó egyik melléktermék, de ez az apró mag bizony sokkal többet rejt magában, mint gondolnánk.

Marton Adrienn egy igazi szőlőmagüzembe látogatott el Forrás: Marton Adrienn

2010-ben a pincészet alapítója ezt felismerve belekezdett a kékszőlőmagolaj és a kékszőlőmag mikroőrlemény készítésébe. 2015-ben pedig úgy döntött, hogy szőlőmag üzemet épít és a Pécsi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem kutatóit is bevonta a termékfejlesztésbe. Mára pedig egy ipari méretű gyárban készíti hatalmas odafigyeléssel a termékeit, melyeket egy rendezvény keretében
mutatott be a nagyközönségnek.

A kékszőlőmag és a kipréselt, kiszárított bogyóhéj bioaktív összetevőkben gazdag, emellett antioxidáns hatású. Az ebből készült termékek tehát csupa-csupa jótékony hatással bírnak a szervezetünkre. Csökkenthetik az érrendszeri betegségek, valamint egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát és segíthetnek a gyulladásos betegségek megelőzésében. Védhetik a szívet, mérsékelhetik a cukorbetegség egyes tüneteit, jól alkalmazhatóak szembetegségek megelőzésére és akár enyhíthetik az allergiás tüneteket is.

A kékszőlőmag-mikroőrlemény és a kékszőlőmagolaj önmagában is fogyasztható Forrás: Marton Adrienn

A kékszőlőmag mikroőrlemény és a kékszőlőmagolaj ugyan önmagában is fogyasztható, de a szakmámból adódóan egyből a konyhában teszteltem a termékeket és megmutattam a közönségnek, hogy milyen ínycsiklandó ételek készülhetnek ezekből az igazán egészséges hozzávalókból. Ugyanis nagyon szeretem azokat a különleges liszteket és olajokat, amelyek egyfajta plusz ízt is hozzáadnak az ételekhez, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásuk mellett.

A szőlőmag őrleményből csodálatosan finom sütemények készültek, míg a szőlőmagolajból könnyed és krémes szószok és mártogatósok kerültek az asztalra. Mindkettőhöz egy kis aszús ízvilág társult, így pillanatok alatt a Villányi borvidéken érezte magát tőlük az ember. Egy igazi örömfőzés kerekedett, ahol mindenki nagyon jól érezte magát.

A szőlőmag-őrleményből csodálatosan finom sütemények készültek Forrás: Marton Adrienn

Maga az üzem lenyűgözött, az innovatív technológia, az odafigyelés, a precizitás. Hatalmas élmény volt látni, ahogy ez a többgenerációs család sok-sok energiával és munkával egy újabb sikert könyvelhetett el. Remélem a nemzetközi piacon a boraik mellett, az új termékeikkel is méltó helyük lesz. Az biztos, hogy sok-sok új receptemben felhasználom majd a lisztet és az olajat is, mert a különleges ízükkel bizony a szívembe lopták magukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.