3 étel gombából, amitől megnyalod mind a tíz ujjadat

Forrás: Shutterstock -
gomba rizottó gombakrémleves előétel leves recept magazin főétel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gomba az egyik legérdekesebb és legszínesebben felhasználható élelmiszer. Mutatunk is három olyan receptet, amely után biztosan mindenki megnyalja az összes ujját.

Töltött gombafejek

A gomba remek vendégváró fogás legyen szó születésnapról, névnapról vagy bármilyen olyan alkalomról, amikor látogatókat várunk.

Hozzávalók:
4 nagy csiperke
1 kis fej hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva
2 nagy paradicsom apróra kockázva
1 evőkanál olívaolaj
0,5 dl bor (fehér vagy vörös)
szárított kakukkfű
só, bors

Töltött gombafejek Forrás: Shutterstock

Elkészítése
A gombákat a szokásos módon előkészítjük és kitörjük a szárukat. A kalapokat félretesszük, míg a tönköket apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a kockázott hagymát és megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk és addig sütjük, amíg el nem fövi a levét. Ezt követi a zúzott fokhagyma, a paradicsom és a kakukkfű, végül a bort is rálöttyintjük, hogy szaftos ragut kapjunk. A gombafejeket kívül-belül megolajozzuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket. Minden kalapot megtöltünk a raguval és előmelegített sütőben 190 fokon nagyjából 20 percig sütjük.
TIPP: a megtöltött gombafejeket reszelt sajttal is megszórhatjuk, így még ízletesebb és laktató előételt kaphatunk.

Erdei gombakrémleves

A gombalevesek igazi Jolly Jokerek. Gyorsan elkészülnek, ízletesek és laktatóak. Bármilyen gombából készíthetjük, de az erdei fajták azok, amelyek igazán zamatosabbak.

Hozzávalók:
200 g erdei gomba vegyesen
1 evőkanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 liter alaplé (hús vagy zöldség, ha nincs jó a víz is)
1,5 dl tejszín
ízlés szerint só, bors

Erdei gombakrémleves Forrás: Shutterstock

Elkészítése
Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat és rádobjuk a hagymát. Miután megpirult hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt gombákat és addig sütjük őket, mag elfövik a levüket. Ezt követően sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével (alaplé híján vízzel). Beletörjük a fokhagymát és 20 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük és a tejszínnel gazdagítjuk.
TIPP: tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel és kínálhatunk hozzá fokhagymás pirítóst.

Krémes gombarizottó

Gombából remek húsmentes főfogásokat készíthetünk,mint amilyen egy krémes rizottó is.

Hozzávalók:
40 dkg rizs, (kifejezetten rizottórizst vegyünk pl. Arborio)
50 dkg vegyes erdei gomba
1 kis fej apróra vágott hagyma (lehet póré is vagy újhagyma)
3 evőkanál olívaolaj
250 ml száraz fehérbor
250 ml alaplé (lehet hús vagy zöldség)
150 g parmezán
3 evőkanál vaj
petrezselyem
ízlés szerint só, bors (lehetőleg vegyes és frissen őrölt)

Krémes gombarizottó Forrás: Shutterstock

Elkészítése
A gombákat megtisztítjuk és a hagymával együtt apró kockákra vágjuk. A hagymát az olajon megpároljuk (vigyázzunk, nehogy odakapjon), majd hozzáadjuk a gombát és sózzuk, borsozzuk. Miután a leve elfőtt hozzákeverjük a rizst és üvegesre pirítjuk. Ezt követi az összes bor, majd az alaplé, amelyet azonban nagyon lassan adagolunk. Először csak egy evőkanálnyit, majd amikor felszívta a rizs, állandó keverés mellett jöhet a következő kanálnyi. Mindezt addig folytassuk, amíg el nem fogy az alaplé és a rizs meg nem puhul. Utolsó mozzanatként a rizottóhoz adjuk az apróra metélt petrezselymet, a vajat és a parmezánt.
TIPP: a gombák szárát külön is lepiríthatjuk, félretehetjük és a végén ezzel is díszíthetjük a rizottó tetejét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.