görögdinnye recept magazin sárgadinnye receptek étel dinnye
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dinnyében azt szeretjük, hogy bármiféle sallang és körítés nélkül, frissen felvágva is csodás harapnivaló, ám néhány ízletes hozzávalóval megbolondítva, kreatívan tálalva még feledhetetlenebbé varázsolhatjuk ezt a sokoldalú gyümölcsöt.

Dinnyepizza

Hozzávalók

  • 1 egész görögdinnye (vagy egy olyan fél, amelyből le tudsz szelni egy szabályos kerek szeletet a héjával együtt)
  • 1 csésze natúr joghurt (vegánnal és tejessel is működik)
  • fél csésze félbevágott eper
  • fél csésze málna
  • fél csésze cseresznye
  • fél csésze kék áfonya
  • fél csésze gránátalma
  • méz vagy juharszirup ízlés szerint (ha a gyümölcsök elég édesek, elhagyható)

Elkészítés

A dinnyéből kanyarints egy szabályos kör alakú szeletet héjával együtt. Ezután következhet a joghurtos „pizzaszósz", majd a gyümölcsfeltétek ízlésesen elrendezve. Ha szeretnéd egy kicsit megédesíteni a remekművet, csurgass a tetejére mézet vagy juharszirupot. Voilà, kész is az egészséges, szemet gyönyörködtető gyümölcspizza!

Dinnyés-fetás tetrissaláta

Hozzávalók

Saláta

  • görögdinnye
  • zöld és sárga húsú dinnye
  • kígyóuborka
  • feta sajt (vagy annak vegán alternatívája)
  • retek
  • fekete vagy kalamata olajbogyó
  • lilahagyma
  • mentalevél
  • durva őrlésű só és bors

Vinegrett

  • fél csésze olívaolaj
  • 3 ek frissen facsart citromlé
  • 2-3 ek méz
  • só, bors

Elkészítés

A saláta hozzávalóit a hagyma, az olívabogyók és a mentalevelek kivételével vágd egyforma méretű kockákra. A hagymát szeld vékony karikákra. A vinegrett összetevőit keverd jól össze.

Helyezd a kockákat egy nagy tálra, szórd a tetejükre a hagymát és az olajbogyókat, majd hintsd rá az öntetet. Utoló simításként szórj a saláta tetejére egy kis durva őrlésű sót, borsot, illetve aprított mentalevelet!

Dinnyés-uborkás smoothie

Hozzávalók

  • 1 csésze görög joghurt vagy annak vegán alternatívája
  • méz ízlés szerint
  • 1,5 csésze édes, zöld húsú sárgadinnye
  • 1 közepes méretű kígyóuborka
  • fél-egy evőkanál aprított mentalevél (elhagyható)
  • 1 csésze tört jég

Elkészítés

Az uborkát és a dinnyét hámozd meg, távolítsd el a magjaikat, majd vágd őket kockákra. A jég kivételével tégy minden hozzávalót a blender kelyhébe, majd turmixold őket össze. Add a keverékhez a jeget, és turmixolj rajta még egyet, hogy selymes, sima smoothie-t kapj!

Dinnyegolyó-saláta

Hozzávalók

  • görögdinnye
  • kantalupdinnye (sárga húsú)
  • gáliadinnye (zöld húsú)

Elkészítés

Ehhez a mókás finomsághoz nem kell mást tenned, mint félgömb alakú dinnyevájóval egyenlő arányban kiporciózni a háromféle gyümölcsöt egy dekoratív tálba. Ízlés szerint megbolondíthatod mentalevéllel, mézzel, juharsziruppal, citromlével, diófélékkel, illetve más gömb alakú gyümölcsökkel.

Vegán görögdinnye-tonhal

Hozzávalók

  • 1,5 kg görögdinnye
  • 5 g szezámolaj
  • 50 g szójaszósz
  • 2 g chilipehely
  • 2 g nori algapehely
  • 30 g semleges ízű olaj (pl. repce- vagy szőlőmagolaj)

Elkészítés

Vágd nagyobb kockákra a dinnyét, mint amekkora falatokat szeretnél, mivel sütés közben összezsugorodnak. A kockákat pácold be a szezámolajjal, a semleges ízű olajjal, a szójaszósszal, a chilivel és az algával, majd hűtsd a mixet minimum 6 órán keresztül.

Tedd félre a maradék páclevet, a marinált dinnyét pedig tepsire helyezett sütőpapíron szétterítve told be az előmelegített sütőbe és süsd 180 fokon 1-1,5 órán át.

Ha az erősebb ízeket szereted, adj a maradék páchoz még egy kis szójaszószt, fokhagymát és chilit, ezután forgasd ebbe, majd szezámmagba a vegán tonhalfalatokat!

Piás partidinnye

Hozzávalók

  • egy egész görögdinnye
  • egy üveg vodka (vagy bármilyen tömény alkoholos ital ízlés szerint)

Elkészítés

Pofonegyszerű a folyamat: fúrj egy akkora lyukat a dinnyébe, amekkorába befér a vodkásüveg nyaka, dugd bele a palackot fejjel lefelé, majd hagyd, hogy a gyümölcshús felszívja az alkoholos italt legalább 10-12 órán át- A dinnyét ezután tetszés szerinti formára vágd fel, majd tálald. Vigyázz, nehogy kiskorúak is hozzáférjenek ehhez a megtévesztő desszerthez!

Nyitókép: Shutterstock

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.