Igazi superfood, mégis keveset fogyasztunk belőle: antioxidánsban és rákellenes vegyületekben is gazdag a laskagomba

gomba superfood recept magazin laskagomba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A laskagomba is igazi superfood, mégis sokkal kevésbé ismerjük jótékony hatásait, felhasználási lehetőségeit, mint a csiperkének. Talán ez az egyik oka, amiért a csiperkéhez képest jóval kevesebbet fogyasztunk belőle, annak ellenére, hogy gyulladáscsökkentő hatása erősebb, kevesebb kalória van benne és ízvilága is jellegzetesebb. 

Több mint élelmiszer: superfood!

A gombákat 30 ezer éve fogyasztja az emberiség, nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyszerként is felhasználva. Köszönhető ez annak, hogy a gombák rendkívül sok pozitív élettani tulajdonsággal rendelkeznek és számos gyógyhatású anyagot is tartalmaznak.

A laskagomba igazi superfood, amely kifejezetten gazdag fehérjében. A gombafehérje nagy része könnyen emészthető, ráadásul biológiai értéke megközelíti az állati fehérjékét, ezért remek fehérjeforrás. A laskagomba energiatartalma alacsony, koleszterint nem tartalmaz, víz- és élelmirost-tartalma azonban magas. Gazdag A-, B-vitaminokban, káliumban, foszforban és magnéziumban, illetve kitűnő forrása a D-vitaminnak is. Kifejezetten ajánlott szív- és érendszeri betegségekkel küzdőknek, mert hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez. Emellett hatékony gyulladáscsökkentő és immunstimuláló hatású. Élelmi rostokban dús, ami elősegíti szervezetünk harmonikus működését, csökkenti a koleszterinszintet és támogatja a bélrendszer működését. A laskagombában antioxidáns és rákellenes vegyületeket is vannak, amelyek fokozhatják az immunmoduláló és a daganatellenes aktivitást.

A laskagomba igazi superfood, amely kifejezetten gazdag fehérjében Forrás: Shutterstock/Natalia Bulatova

Hogyan vásároljunk laskagombát?

Laskagomba vásárlásnál a legfontosabb, hogy friss gombát válasszunk, melynek illata kellemes, kalapja rugalmas, roppantható, széle ép és enyhén befelé hajlik. Az öregebb gomba már veszített nedvességtartalmából, ezért a kalap szélei erősen berepedezettek. Érdemes a frisset választani, mert könnyebb felaprítani, és a főzésnél is hamarabb megpuhul.

Tárolási tippek laskagombához

Szobahőmérsékleten a laskagomba nagyon gyorsan veszít minőségéből, ezért vásárlás után minél gyorsabban fel kell dolgozni, vagy hűtőbe kell tenni. A frissen szedett laskagomba hűtőszekrényben 1-6°C fokon akár 6-10 napig is eláll.

A friss laskagomba fagyasztható is, és akár 6-8 hónapig eltartható, de célszerűbb előkészítve (megpárolva vagy blansírozva), esetleg készételként lefagyasztani. Például a bepanírozott laskagombát vagy a gombafasírtokat érdemes egyesével lefagyasztani, majd a megfagyás után bezacskózni, mert így nem fagynak össze és könnyebben süthetők lesznek.

A jó minőségű, fiatalabb gombakalapokat szárítva vagy porítva is tartósíthatjuk. A por levesekben, mártásokban feloldva használható, míg a szárított gombát felhasználás előtt be kell áztatni, hogy visszanyerje a szárítás során elvesztett víztartalmát. Ekkor sok ízanyag is kioldódik az áztatóvízben, ezért célszerű azt is felhasználni, miután leszűrtük.

A gombákkal kapcsolatos tévhit, hogy pucolni vagy mosni kell őket. A laskagombát ne hámozzuk meg, mert a kalapbőr rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Mosni sem szükséges, mert a termesztett laskagomba alig tartalmaz szennyeződéseket. Esetleg a termesztőközegből lehetnek rajta maradványok, de ezeket legjobb papírtörlővel eltávolítani. Ha mégis ragaszkodunk a mosáshoz, akkor is csak egészen rövid ideig kell folyó víz alá tartani, mert különben gyorsan teleszívja magát vízzel és elveszti az aromáját.

Használjuk fel minden részét!

A laskagombából a szára és a tönkje is kitűnően felhasználható, igaz, érdemes más-más fogásokat készíteni belőlük.A kalapot elkészíthetjük egészben vagy szeletelve is. Ha szeleteljük, akkor a rostszerkezete miatt a lemezekre merőlegesen tegyük, a tönkhöz közeledve egyre vékonyabban.
A tönköt érdemes apróra vágni vagy ledarálni. Apróra vágva levesekbe, pörköltökbe, húsok mellé öntetként készíthetjük el. Ledarálva készíthetünk belőle fasírtot, szószokat vagy házi ételízesítőt.
A laskagomba fogyasztható nyersen is, például salátákban, bár ekkor enyhén csípős ízű, ezért érdemesebb blansírozás után a salátákhoz adni.

Ha szeleteljük, akkor a rostszerkezete miatt a lemezekre merőlegesen tegyük Forrás: ShutterstockTnmdesign

A laskagomba sokoldalú felhasználhatósága miatt nemcsak a gombakedvelők számára finom és egészséges élelmiszer, hanem a fogyókúrázók és a vegán étrendet követők számára is. A pörkölttől a levesen át, fasírtként vagy rántva, grillezve vagy párolva, salátába vagy raguként is elkészíthetjük, a megfelelő fűszerekkel kiegészítve mindig harmonikus ízvilágú, isteni fogásokat készíthetünk, amelyek még laktatók is, és egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulnak.

Ha kedvet kaptatok a laskagombához, itt egy szuper recept, próbáljátok ki: Sztroganoff-sertés laskagombával


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.