A süteményreceptek első lépése: szitáld át a lisztet - De vajon miért van erre szükség?

Forrás: Ács Bori -
liszt recept gasztronómia kenyér átszitál sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nekiállsz süteményt készíteni, mindegy, hogy kelt tésztáról, kevert sütiről, vagy bármi másról van szó, sok receptben az első utasítás az, hogy szitáld át a lisztet. Pedig korántsem biztos, hogy szükség van erre a lépésre: mutatjuk, miért. 

Mi lehet az oka, hogy ez a kissé macerás lépés bekerült a sütireceptekbe? Talán levegősebb lesz tőle a tészta? Lazább, légiesebb, könnyedebb lesz az eredmény?

Ha a liszt csomós, átszitálom Forrás: Ács Bori

Nos, nem éppen. A lisztszitálásnak sokkal prózaibb oka van. Mégpedig az, hogy régen nem tudták olyan finom szemcsésre őrölni a búzaszemeket, emiatt pelyva, korpa, csíra vagy meg nem őrölt magdarabok maradhattak a lisztben, amit szitálással válogattak ki belőle sütés előtt. Sőt, ezzel a pár mozdulattal a szemét és a kértevők is fennakadtak a rostán.

Akkor mégsem kell szitálni?

A modern technológiának hála, nem kell, de vannak helyzetek, amikor érdemes. Például, ha régóta tároljuk a lisztet, összecsomósodhat, ilyenkor hasznos lehet, ha átszitáljuk, de nem az egyetlen ok, amikor jobb, ha használat előtt így ellenőrizzük lisztünk állapotát.

Ha szeretnéd megtudni, mikor érdemes még a lisztet átszitálni, és hasonló, praktikus tanácsokra van szükséged, olvasd el a Mindmegette cikkét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.