Hüvelyesekből desszert? Naná! Akár muffin és csokikrém is készülhet belőlük

Liptai Claudia
Televíziós Újságírók Díja -
ízbomba hüvelyesek liptai claudia Pataki Ádám desszert
Liptai Claudia férjével, Pataki Ádámmal különleges hozzávalóból készítettek desszertet: hüvelyesekből. Céljuk, hogy kreatív receptekkel népszerűsítsék ezeket a koleszterinben szegény, de vasban gazdag növényi élelmiszereket.

A hüvelyesek kiváló növényi fehérjeforrások, fogyasztásuk előnyeire és jótékony tulajdonságaikra 2019 óta világnap hívja fel a figyelmet. A Bonduelle a magyar piacon évek óta igyekszik minél több fogyasztót hitelesen tájékoztatni a hüvelyesek fontosságáról. A magyar gasztronómiában is elindult egy újító egészségtrend, azonban még az út elején járunk a többi európai országhoz képest. A hüvelyesek különböző fajtái nem csupán az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei, de még finoman és változatosan elkészíthető, sokszínű alapanyagok is.

Bár a hüvelyes zöldségek rendkívül magas tápértékűek, mégis kevés helyet kapnak a magyarok tányérjain. A magas rost- és fehérjetartalmú, koleszterinben szegény és vasban gazdag növényi élelmiszerek stabil és kiegyensúlyozott energiaszintet biztosítanak, ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi eredetű. A Bonduelle idén a Hüvelyesek világnapja alkalmából kreatív receptekkel igyekszik népszerűsíteni a zöldségek fogyasztását.

Liptai Claudia és férje, Pataki Ádám
Liptai Claudia és férje, Pataki Ádám különleges alapanyagból sütnek muffint
Forrás: Szűcs Attila

Egy kis újragondolással a hüvelyesekből sokkal több minden készíthető, mint főzelék vagy egyszerű köret.

 A népszerűsítésükben Liptai Claudia és férjée, Pataki Ádám cukrászmesterrel is részt vesz. A házaspár a Hüvelyesek világnapja alkalmából egy látványsütés keretében többek között édes muffinokat készített vörösbab és csicseriborsó felhasználásával,

 megmutatva, hogy egy kis kreativitással az egészséges alapanyagok desszertek fontos hozzávalói is lehetnek.

Muffin recept

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1/2 kk sütőpor
  • 2 ek kakaópor (csapott kanál)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 100 g cukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 250 g Bonduelle Vapeur vörösbab
  • Fagyasztott málna egészben

Elkészítés:

Minden összetevőt egy tálba teszünk, és egy robotgép segítségével egyneműsítjük. A masszát egy evőkanállal a muffinformába adagoljuk, és fagyasztott málnaszemeket teszünk a tetejére. 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

 

Segítség a szervezetünknek és a Földnek

A sokszor mellőzött hüvelyesek amellett, hogy tápanyagban gazdag alapanyagok, fehérjetartalmuk jelentős, számottevő vas- és rost-források, fenntarthatósági szempontból is előnyös lehet a fogyasztásuk. 

A hüvelyesek termesztésének vízigénye ugyanis más fehérjeforrásokkal összehasonlítva jóval kisebb.

 Nitrogénmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően javítják a talaj termékenységét, ezáltal a földek termőképességét is. Hosszú eltarthatóságuk miatt az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben egyaránt kiemelkedő szerepük van.

Hüvelyesek újragondolva

A hüvelyesek legismertebb képviselői a fehér- és vörösbab, a csicseriborsó, a sárgaborsó és a lencse. A leggyakrabban ezek az izgalmas alapanyagok a régóta megszokott leves vagy főzelék formájában kerülnek az asztalunkra, pedig számtalan módja van még a felhasználásuknak. Gondolhatunk rájuk köretek vagy saláták, változatos egytálételek, illetve krémek vagy mártogatósok formájában is, de akár édes süteményekként is. 

"Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények változatos felhasználására, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására"

 – mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember. "A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe, az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket. Merjünk kísérletezni a konyhában új ízekkel és ételekkel, hiszen rengeteg különféle fogás, akár csokoládés desszert is készíthető ezekből a zöldségekből" - folytatta.

Innovatív és finom termékek

A Bonduelle korábbi kutatásából az is kiderült, hogy a magyarok étrendjükben nem fektetnek kellő hangsúlyt a növényi élelmiszerek fogyasztására, pedig a hüvelyesek 

magas fehérjetartalmuk miatt a hús alternatívájaként is megállják a helyüket, emellett kifejezetten előnyös a fogyasztásuk, hiszen koleszterinben szegény és kalóriában alacsony zöldségek. 

Az utóbbi időben a hústermékek árnövekedése, és az egészséges életmód miatt kezdenek előtérbe kerülni a növényi alapú termékek, főleg a fiatal felnőttek körében. Nőtt az úgynevezett flexitariánus fogyasztók aránya, akik tudatosan kevesebb húst esznek. Az a ráta azonban hazánkban és a régióban alig a fele a Nyugat Európai arányokhoz képest.

"Mivel Magyarország sajnos sereghajtó Európában a zöldség fogyasztásban, fontos feladatunk az edukáció. A Hüvelyesek világnapjának a fő témái az egészséges táplálkozás, a fenntarthatóság és a testi-lelki egészség. Érezhető már a kezdeményezésünk eredménye, mivel egyre nagyobb mértékben növekszik azon tudatos fogyasztók száma itthon is, akiknek a minőség és megbízhatóság, a mesterséges adalékanyagoktól mentes élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen. 

Egyre nagyobb az igény az olyan termékekre is, amelyekkel gyorsan és egyszerűen egészséges, vitaminokban és tápanyagban gazdag ételt készíthetnek a vásárlók. 

Így változatos zöldségkeverékeket és készételeket, kész köreteket is kínálunk nemcsak konzerv, hanem fagyasztott formában is" – mondta el a világnap alkalmából Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.