A japán édesburgonya csodás hatással van az egészségünkre, akik fogyasztják, meghosszabbíthatják az életüket. Az imo a hagyományos okinawai étrend kulcsfontosságú része, és úgy tartják, ebben a zöldségben rejlik a hosszú élet titka. A japán édesburgonyával a Netflix Éljünk 100 évig: A kék zónák titkai című dokumentumfilmje is foglalkozik. A film az úgynevezett kék zónákat mutatja be, ahol az emberek sokkal tovább élnek tovább, mint mások.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Nungning20/Shutterstock. No use without permission.
Az okinawai nép körében végzett évtizedes kutatás után a tudósok megerősítették, hogy minden 90 éves vagy annál idősebb okinawai átlagosan napi fél kiló lila édesburgonyát fogyaszt. A zöldség fogyasztása önmagában természetesen nem elég, a vizsgált személyek fizikailag aktívak voltak (nagyon sokat guggolok, hajoltak), élénk szociális életet éltek, és nagyon pozitívan gondolkodtak.
Tele van minden földi jóval
A kutatások azonban kimutatták, hogy a japán édesburgonya antociánokat tartalmaz, amelyek mikroszkopikus szinten segítik a sejtek egészségének megőrzését. Kibélelik a sejtfalakat, és védőgátként működnek a káros mikrobákkal és kórokozókkal szemben. Az imo nemcsak alacsony kalóriatartalmú, de nagyon jó rostforrás is, más keményítőtartalmú ételekhez képest tovább tartja a teltségérzetet. Tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentőkkel, sok benne az olyan vitamin (például a C- és E-vitamint), ami általában a magas zsírtartalmú ételekben van meg, nem pedig a zöldségekben. Az imo B6-vitaminban, folsavban, tiaminban és riboflavinban is gazdag, sok benne a kálium, ami a nátrium káros hatásainak ellensúlyozásával segíthet a vérnyomás csökkentésében - írja az Express.
A japán édesburgonya húsa lila, de van narancssárga fajtája is, ami nem összekeverendő a nálunk is szinte mindenhol kapható édesburgonyával.