Több ezer éves történetre tekint vissza a magyarok kedvenc desszertje

Traditional,Hungarian,Gundel, palacsinta
Marian Curko/Shutterstock - Marian Curko
a palacsinta világnapja palacsinta desszert édesség
Az édességek világában kevés olyan ikonikus fogás van, amit annyian imádnak mint a palacsintát. Világszerte számos változatban megtalálható, minden nemzetnek megvan a saját a palacsintája. Ám mielőtt elmerülnénk a csodálatos ízek és variációk világában, ismerjük meg ennek az egyszerű, de nagyszerű ételnek a történetét. Február 13. a palacsinta világnapja.

A palacsinta világnapja nálunk egybeesik a húshagyókeddel, mely a böjti időszak kezdetét jelző hamvazószerda előtti nap, mozgó ünnep. A palacsinta napja Angliából ered, mára a világ számos pontján ünnepségek kapcsolódnak ehhez az ételhez. 

Placenta, az ősrégi palacsinta

A palacsinta eredete korábbi időkre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Már az ókori Rómában is népszerű volt, latinul “placentának” hívták. A modern palacsintához hasonlóan sűrű tésztából készült, melyet sütés után a katonáknak hússal töltöttek meg, a lakomákon pedig mézzel és gyümölcsökkel fogyasztották. A Duna medencéjében és attól nyugatabbra, német, francia, angol vidékekre a hadjáratok során jutott el.

Az első feljegyzések a palacsintáról 1439-ből származnak, ezekben az alaprecept szerepel. Az első magyar nyelvű elkészítési útmutató pedig az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A hagyományok szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. Mivel a palacsintatésztába kellett tojás, és a sütéséhez zsírt használtak régen, ideális volt a maradékok elhasználására. 

palacsinta, sütés,  konyha, férfi, nő,
A palacsinta népszerűsége mára sem csökkent
Forrás: Just Life/Shutterstock

 

Új ízek, új összetevők

A 16. századtól Európában új összetevők kezdtek megjelenni a palacsintákban. A cukor és a fűszerek ekkor kerültek először a töltelékben, gazdag és változatos ízekben fogyasztották. Már nem csak egyszerű élelmiszer volt, élvezeti cikként tekintettek rá és különleges alkalmakra is felszolgálták.

A palacsinta népszerűsége mára sem csökkent. Számtalan receptet találunk a neten, de már az internet megjelenése előtt is rengeteg szakácskönyv foglalkozott az édes étellel és verzióival, ráadásul szinte minden családnak megvan a saját, jól bevált receptje. A gasztronómiai innovációknak és a kultúrák közötti kapcsolatoknak köszönhetően mindig új ízeket és variációkat próbálhatunk ki. 

Hungarikum a Gundel-palacsinta

A magyar palacsinta hozzávalóiban nagyban hasonlít a francia, az osztrák vagy a német palacsintához, egy jellegzetes hozzávalója van, a szódavíz. Híres magyar specialitás a hortobágyi palacsinta és a rakott palacsinta, valamint egy világhírnevet szerzett különlegesség, a Gundel-palacsinta. Márai Sándor felesége, Matzner Lola talált ki, mára hungarikummá vált.

Egy pincér a hely egyik specialitását, a lángoló palacsintát porcukrozza meg felszolgálás elõtt a Gundel Étteremben 2014. március 6-án. A Magyar Értéktár a közelmúltban hat elemmel bõvült ki, köztük Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari örökségével, a Gundel Étteremmel együtt.MTI Fotó: Máthé Zoltán
Egy világhírnevet szerzett különlegesség, a Gundel-palacsinta
Forrás: .MTI/Máthé Zoltán

A palacsinták kultúrája azonban nem korlátozódik csupán az európai kontinensre. Ázsia és Afrika számos régiójában ismertek hasonló ételek, amelyek változatos összetevőket és fűszereket tartalmaznak. Például az indiai dosa, a japán okonomiyaki is a palacsinták családjába tartozik. 

A palacsinta tehát sokkal több, mint egyszerű étel. Az egyetemes konyhaművészet egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb alkotása. Összeköti az embereket, a kultúrákat, generációk emlékeit és ízeit őrzi. 

Igazán vékony palacsintát nem mindenki tud sütni, titka van. Ezt egy balatoni büfés osztotta meg, íme a recept: 

Hozzávalók (kb. 40 darab palacsintához):

  • 50 dkg liszt
  • 3 db egész tojás
  • 1/2 ek só
  • 1 liter jéghideg víz

    Elkészítés:
    A lisztet a tojásokkal, a sóval és annyi vízzel, hogy könnyedén el lehessen dolgozni, egy habverővel simára keverjük, majd ehhez adagoljuk a vizet úgy, hogy közben folyamatosan keverjük. Jót tesz neki, ha 1 órát állni hagyjuk.

Amivel nem érdemes próbálkozni:  
- Ne tegyünk a tésztába olajat, mert ha túl meleg a palacsintasütő, akkor lukacsos lesz a tészta.
- Ha kihagyjuk a tésztából a szódát, akkor a palacsinták vastagabbak lesznek. A tészta vékonysága a tej és a szóda arányán is múlik. 
- Ha túl sok a tojás, a tészta keményebb, törékenyebb lesz. 
- Ha cukrot teszünk a tésztába, akkor könnyebben odakap. 

Palacsintarekord

A világ legnagyobb palacsintatornyát 2009-ben a németországi Meiningen városában egy csapat önkéntes készített el. Összesen 914 palacsintából állt, és 76,2 centiméter magas volt. Ez a rekord azóta is áll. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.