Medvehagyma csodák, amit a nagyi is megenne: a legfinomabb receptek

Medvehagyma Forrás: Shutterstock -
főzés medvehagyma leves receptek
Tart a medvehagymaszezon, addig kell enni, amíg van. De vigyázat! Nem összekeverni a gyönygvirág levelével, mert baj lesz. Íme két csodás recept!

A medvehagyma egy csokor zöld levél, mégis sokoldalúan felhasználható: készülhet belőle saláta, pogácsa, húsokhoz köret vagy akár szósz, mártás is. Mi most egy isteni krémlevest, és egy friss, bőséges ízű pestót készítettünk belőle, legalábbis virtuálisan. Aki valóban főzött, az a MINDMEGETTE, ahol még számtalan receptet találni. 

Vigyázat, a medvehagyma levelei nagyon hasonlítanak a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág leveleire. Úgy lehet biztosan felismerni, ha összedörgöljük az ujjaink között, és ha erős hagymaillata van, akkor ő az, a medvehagyma.  
 

Medvehagyma-krémleves sajtos krutonnal  Fotó: Mindmegette

Medvehagyma-krémleves sajtos krutonnal

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 2 csokor medvehagyma
  • 1 tk olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, szerecsendió
  • 1.5 liter víz vagy alaplé
  • 0.5 dl tejszín

 

Elkészítés

Meghámozzuk a burgonyát, feldaraboljuk. A medvehagymát megmossuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Olívaolajon és vajon  melegíteni kezdjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd amikor a vaj felhevült, hozzáadjuk, sózzuk, pár percig dinszteljük. Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük szerecsendióval, összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi ellepi. 15-20 percig főzzük. Ha megfőtt, beletesszük a medvehagymát, és még 4-5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesre pürésítjük. A krémlevest visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Tálalhatjuk pirított fenyőmaggal, parmezánnal, de krutonnal vagy pirított sonkával is isteni!

Medvehagyma pesto egyszerűen  Fotó: Mindmegette

 

Medvehagyma pesto

Hozzávalók

  • 2 csokor medvehagyma
  • 5 dkg parmezán 
  • 5 dkg fenyőmag
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • só, bors
  • 1,5 dl olívaolaj
     

Elkészítés

A medvehagyma leveleit megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, a parmezánt kockákra vágjuk. Késes aprítóba tesszük a medvehagymát, a fenyőmagot, a parmezánt és a fokhagymát. Enyhén sózzuk, borsozzuk, felöntjük az olívaolajjal, majd 1-2 perc alatt darabos, krémes állagúvá aprítjuk. Az elkészült pestót üvegbe rakjuk, és hűtőben tároljuk felhasználásig. Használhatjuk tésztákhoz, rakhatjuk sós süteményekbe, adhatjuk tojásos, burgonyás ételekhez, de friss kenyérre kenve is kitűnő.

Tudtad? A medvehagyma sokkal több dologra jó, mint gondolnád!

A medvehagyma rendkívül egészséges és számos gyógyhatása van. Mivel ezekben a hetekben van szezonja, érdemes megkeresned a lehető legközelebbi lelőhelyet, és feltankolni ebből a különleges növényből

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.