A karfiol sokféleképpen elkészíthető, diétás és egészséges, tápanyagokban és vitaminokban gazdag zöldség, amely alacsonyabb kalória- és szénhidrát tartalommal rendelkezik, mint például a burgonya. Rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést, ráadásul antioxidáns-tartalma is magas, és a szív egészségét is támogatja, így a karfiolleves egy igen egészséges választás. Ez a leves recept pedig annyira könnyű, hogy kezdőként is bátran nekiállhatsz az elkészítésének.

Forrás: Shutterstock/Tatiana Volgutova
A karfiolleves 3 egyszerű fő hozzávalója
1 fej karfiol, ami krémes textúrát és enyhén diós ízt ad a levesnek
1 közepes hagyma, ami a finom édes ízt adja hozzá
2 csésze zöldségalaplé, hogy a leves alapja is ízletes legyen
2 ek. olívaolaj
Só és bors ízlés szerint

Hogyan készül a karfiolleves?
1. Készítsd elő a zöldségeket: vágd apróra a hagymát és tedd félre. A karfiol leveshez való előkészítéséhez először távolítsd el a leveleket, és vágd le a kemény szárat. Ezután szedd rózsáira a karfiolt. A rózsákat tovább apríthatod kisebb darabokra, majd reszeld le, vagy aprítógéppel aprítsd fel.
2. Egy fazékban hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát 5 percig közepes magas hőfokon.
3. Add hozzá a reszelt karfiolt és 2 csésze zöldségalaplevet, majd főzd 5-10 percig. Ízesítsd őrölt fekete borssal vagy tetszőleges fűszerekkel. Amikor a karfiol megpuhult, vedd le a tűzről, és hagyd néhány percig hűlni.
4. Botmixerrel pürésítsd a fazékban, vagy öntsd át egy turmixgépbe, és turmixold simára.
5. Tálald a levest a tányérokba, és élvezd! Díszítheted pirított karfiolrózsákkal vagy egy kis olívaolajjal.
Tippek: Adj hozzá egy marék reszelt parmezánt vagy cheddar sajtot, hogy sajtos karfiolleveset kapj. Szórd meg egy kis őrölt chilivel, hogy csípősebb legyen, vagy adj hozzá egy csipetnyi szerecsendiót a melegség és az ízmélység érdekében. Ha krémesebb textúrát szeretnél, turmixold a levest egy kis tejszínnel vagy kókusztejjel.
Hogyan tálald a karfiolleveset?
A 3 hozzávalós karfiolleves tálalása igazán egyszerű. Íme néhány tálalási javaslat:
- Tálald a levest nem túl mély tányérokban, hogy megmutathasd krémes állagát
- Locsold meg egy kis extra szűz olívaolajjal, és szórd meg frissen őrölt fekete borssal, hogy fokozd az ízeket és az illatokat
- Ha egy kis extra, ropogós textúrát szeretnél, szórd meg apróra vágott, pörkölt mandulával vagy pirított kenyérkockákkal a levest
- Néhány szál friss kakukkfű nem csa szebbé teszi a tálalást, de plusz ízt is ad a leveshez
Így lesz tökéletes a karfiolleves
- A túl sok alaplé hozzáadása vizes levest eredményez. Ha a tökéletesen bársonyos textúrát és állagot szeretnéd elérni, akkor tartsd be a receptben megadott folyadékmennyiséget
- Ne adj hozzá plusz sót, ha már van só az alaplében
Hogyan tárold és melegítsd fel a megmaradt karfiollevest?
Hagyj időt a levesnek, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, mielőtt a hűtőbe teszed. A forró leves megemelheti a hűtő hőmérsékletét, ami befolyásolhatja más ételek biztonságát. Amint a karfiolleves lehűlt, tedd át egy légmentesen záródó edénybe, majd mehet a hűtőbe. 3-4 napon belül fogyaszd el. A leves újramelegítéséhez óvatosan melegítsd fel alacsony hőmérsékleten a tűzhelyen. Gyakran kevergesd, hogy ne ragadjon le. Alternatív megoldásként használhatsz mikrót is, de rövid időintervallumokban melegítsd, és közben keverj, hogy egyenletesen melegedjen.
Ezek a receptek is érdekelhetnek:


