Maradékmentés: így készíts a megmaradt rizsből gyors és ízletes tejberizst

tejberizs, maradékmentés, főtt rizs maradék
Shutterstock/etorres -
desszert rizs maradékmentés tejberizs
Ez a tejberizs főtt rizzsel, tejjel, cukorral és tojással készül, és az ízét a vaj és vanília gazdagítja ebben a gyorsan elkészíthető desszertben. Tökéletes lehetőség a maradékmentésre, hiszen szinte bármilyen megmaradt rizst felhasználhatsz hozzá.

A maradékmentés sokunknak okoz fejtörést, ezért hoztunk most egy remek alternatívát, hogy mire használhatod fel a megmaradt rizst. Főzz belőle tejberizst! A tejberizs a gyerekek nagy kedvence, nem kell hozzá sok hozzávaló és krémes, finom édesség készíthető belőle, ráadásul így a főtt rizs maradékot sem kell kidobnod.

tejberizs, maradékmentés, főtt rizs maradék
Maradékmentés: főtt rizsből édes és krémes tejberizs készíthető
Forrás: Shutterstock/etorres

Maradékmentés: főtt rizsből krémes tejberizs

Hagyományosan a tejberizshez száraz rizst használunk, de a már előzetesen megfőzött rizs is tökéletes hozzá. Így ha az előző napi ebédről maradt egy kevés, akkor ne is törd a fejed tovább, hogy mire használd fel. Sőt, van még egy tippünk: a főtt rizs levét se öntsd ki, mert számtalan dologhoz felhasználhatod. Például készíthetsz belőle általános tisztítószert, hiszen a keményítőtartalma miatt remekül segít eltávolítani a különböző szennyeződéseket és foltokat, a benne található tápanyagok miatt pedig ideális természetes trágya lehet szobanövényeid számára. 

Ezek az egyszerű és minden konyhában megtalálható hozzávalók szükségesek a krémes tejberizs elkészítéséhez:

- 1 ½ csésze főtt rizs
- 2 csésze tej (elválasztva)
- ¼ teáskanál só
- ⅔ csésze aranymazsola (opcionális)
- 1 tojás (felverve)
- ⅓ csésze kristálycukor
- 1 evőkanál vaj
- ½ teáskanál vanília kivonat

Így készül a maradékmentő tejberizs

- Mérd ki és készítsd elő az összes hozzávalót

- Tedd a maradék főtt rizst egy közepes lábasba

- Add hozzá az 1 ½ csésze tejet és a sót, majd főzd, és keverd folyamatosan körülbelül 15-20 percig, amíg sűrű és krémes nem lesz

- Add hozzá a maradék ½ csésze tejet, az aranymazsolát, a felvert tojást és a cukrot. Folytasd a főzést még nagyjából 2-3 percig, folyamatosan keverve

- Vedd le a lábast a tűzről, majd keverd bele a vajat és a vanília kivonatot

- Ezután pedig nincs más hátra, mint hogy még langyosan tálald a kész tejberizs. A tejberizst önmagában is finom, de egy csipet fahéj extra ízt ad hozzá.

Hogyan tároljuk a tejberizst?

A tejberizst légmentesen záródó tárolóedényben három napig tárolhatod a hűtőben. Tálalás előtt alaposan melegítsd fel a tűzhelyen, és szükség esetén adj hozzá még tejet, hogy megőrizd a krémes állagot.

Ezek a receptek is érdekelhetek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.