Amikor gyorsan elkészíthető, látványos előételekről van szó, nehéz felülmúlni a karácsonyi sajtgolyókat. Igazán ünnepivé varázsolható ez az egyszerű, de annál ízletesebb vendégváró étel, ha kreatív dekorációval tesszük igazán különlegessé. Az ünnepi szezon sztárja lesz ez a karácsonyi előétel, amely háromféle sajtot rejt magában, és gyönyörű gránátalmamagokkal van díszítve.

Forrás: Shutterstock/Fotologija
A karácsonyi sajtgolyók gránátalma magokkal a legkülönlegesebbek
A sajt sósságához remekül passzol a gránátalma kissé fanyar, édeskés íze. A sajtgolyó elkészítésének azonban kétségtelenül a legnehezebb része a gránátalma pucolása, de ettől sem kell megijedni. Ha gránátalmát választasz, keresd a súlyosabb, nehezebb példányokat, mivel ezek általában zamatosabbak. Otthon a gránátalma könnyen és tisztán meghámozható víz alatt. Vágd le a tetejét, majd ejts rajta néhány hosszanti bemetszést. Helyezd a gyümölcsöt egy nagy tál langyos vízbe, és kézzel szedd szét a cikkelyeket és óvatosan fejtsd ki belőlük a magokat. Szűrd le a magokat, és már készen is vagy.
Hozzávalók
1 db (230 g) szoba-hőmérsékletű krémsajt
170 g kecskesajt
1 csésze reszelt Gruyère sajt (vagy érett fehér cheddar)
1/2 csésze szeletelt, pirított mandula
2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
1 evőkanál friss kakukkfű, apróra vágva
só, őrölt fekete bors ízlés szerint
1 csésze gránátalma mag a forgatáshoz
sós kekszek a tálaláshoz
A tökéletes sajtgolyó összeállítása
A legjobb rész ebben a sütés nélküli receptben a sajtos belső összeállítása. Ügyelj arra, hogy a krémsajt és a kecskesajt szoba-hőmérsékletű legyen, így könnyebben össze tudod keverni őket. Az alapokon túl bátran lehetsz kreatív az alapanyagokkal. Pirított dió, rozmaring vagy fehér cheddar mind remek választás lehet. Ha szeretnéd kicsit megvariálni a receptet, próbáld ki, hogy a gránátalmamagok helyett aszalt áfonyát használsz! Bár nehezen hihető, mert annyira finom, hogy pikk-pakk el fog fogyni, de ha mégis maradna a karácsonyi sajtgolyókból, tedd légmentesen zárható edénybe, és tárold a hűtőben körülbelül 5 napig még fogyasztható. A gránátalmamagokat érdemes külön tartani, hogy megőrizzék frissességüket.

Így készül a karácsonyi sajtgolyó
- Egy nagy tálban keverd össze a krémsajtot, a kecskesajtot és a Gruyère sajtot. Add hozzá a mandulát, a petrezselymet és a kakukkfüvet, majd alaposan dolgozd össze. Ízesítsd sóval és borssal, majd formázz belőle egy nagy, vagy több kisebb, diónyi méretű golyót.
- Szórd a gránátalma magjait egy nagy tányérra, és óvatosan forgasd bele a sajtgolyókat, amíg teljesen be nem fedi. Az esetleges üres részeket kézzel töltsd ki gránátalmamagokkal. A gránátalma mag helyett néhány sajtgolyót akár apróra vágott zöld fűszerekben, például petrezselyemben, vagy durvára tört dióban is megfogathatod.
- Tedd a sajtgolyót a hűtőbe, és hagyd teljesen lehűlni, amíg meg nem szilárdul, körülbelül 20 percig. Tálald kekszekkel, vagy szúrhatsz bele egy-egy szál ropit is.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


