Az otthoni pizzakészítés gyors, szórakoztató és olcsóbb, mint a kiszállítás. Az egyszerű házi pizzaszósz recept összeállítása mindössze 5 percet vesz igénybe, és a legfinomabb pizzát eredményezi, amit valaha ettél.

Forrás: Shutterstock/Artem Oleshko
Milyen a jó pizzaszósz?
Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények, mivel az ízlésünk eltérő, de a pizzán lévő gazdag és ízletes paradicsomszószra szinte senki sem mond nemet. Ez a recept elég szószt ad két nagy pizza, vagy négy közepes pizza elkészítéséhez.
Hozzávalók
170 g paradicsompüré
400 g paradicsomszósz
1-2 evőkanál szárított oregánó (ízlés szerint)
2 evőkanál olasz fűszerkeverék
½ teáskanál fokhagymapor
½ teáskanál hagymapor
½ evőkanál fokhagymasó
¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál cukor (elhagyható)
Tipp: a házi pizzaszósz előre is elkészíthető, és hűtőben tárolható, amíg fel nem használjuk. Légmentesen záródó edényben hűtőben legfeljebb 2 hétig, vagy fagyasztóban akár 3 hónapig is eláll. Használat előtt hagyjuk, hogy a szósz szobahőmérsékletűre melegedjen, mielőtt a pizzatésztára kennénk.
Pizzaszósz házilag: íme néhány lehetséges helyettesítés, amit alkalmazhatunk
- Ha épp nincs otthon paradicsomszósz, használhatunk konzerv kockázott paradicsomot, amit simára turmixolunk, vagy friss turmixolt paradicsomot is.
- Oregánó/olasz fűszerkeverék: szárított, vagy friss fűszereket is használhatunk. Ha enyhébb ízű szószra vágyunk, kezdjük kevesebb fűszerrel, és adjunk hozzá a saját ízlésünk szerint.
- Ha nincs otthon fokhagymás só, helyettesíthető ¼ teáskanál fokhagymaporral és ½-1 teáskanál tengeri sóval.
- A kristálycukor akár el is hagyható, vagy mézzel is helyettesíthető. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a cukor kiemeli a paradicsom ízét, és enyhíti a szósz savanyú ízét.
Hogyan készül a házi pizzaszósz?
1. Egy habverő segítségével alaposan keverjük össze a paradicsom pürét és a paradicsomszósz egy közepes méretű tálban, amíg szép sima nem lesz.
2. Adjuk hozzá a többi hozzávalót (oregánó, olasz fűszerkeverék, fokhagymapor, hagymapor, fokhagymás só, bors és cukor), és keverjük össze, amíg egyenletesen eloszlanak a szószban.
3. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint állítsuk be a fűszerezést. Ezután már használható is a kedvenc pizza receptünkhöz.
Tipp: a pizza íze és karaktere a pizza szószban rejlik, ezért ügyeljünk arra, hogy egy szép, vastag, egyenletes réteget kenjünk belőle a pizzatésztára.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


